INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kragujevac: Prve mini solarne elektrane

01.04.2014. | Beta

Struja koju te elektrane proizvedu biće prodata „Elektroprivredi Srbije“. Mini solarne elektrane snage 10 i 15 kilovata postavljene su na krovovima poslovnih objekata u naseljima Male Pčelice i Vinogradi. Očekuju se odobrenja EPS-a za priključenje elektrana na mrežu i početak prodaje struje državi.

Tehnički direktor preduzeća „RD Solar sistem", koje je projektovalo i izgradilo mini solarne elektrane u Kragujevcu, Nemanja Cvetković, rekao je da je ovo jedna od najisplativijih investicija u Srbiji i da se ulaganja vraćaju za pet do šest godina u zavisnosti od snage elektrane.

- Izgradnja mini solarne elektrane snage 10 kilovata košta oko 20 hiljada evra, a može da snabdeva strujom do šest domaćinstava – kazao je Cvetković.

On je naveo da država Srbija u periodu od 12 godina garantuje otkupnu cenu struje iz mini elektrana koja je viša od one koju naplaćuje EPS za isporučenu energiju. U skladu s tim, jedinstvena otkupna cena kilovata biće 20,66 evro centi za kilovat što je više u odnosu na cenu „Elektroprivrede“ od 5,6 evro centi.

- Za vreme trajanja ugovora koji se potpisuje sa EPS, elektrana može da povrati uložena sredstva i zaradi još toliko – rekao je Cvetković.

Preduzeće „RD Solar sistem“ izgradilo je još dve mini solarne elektrane snage 30 kilovata u Zemunu i Kovačici koje takođe čekaju odobrenje za priključak na mrežu EPS. U tom preduzeću navode da pojedine banke odobravaju povoljne kredite na deset godina za ulaganja u izgradnju mini solarnih elektrana, sa grejs periodom od godinu dana.

Zastupnik „Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja“, Jelena Bojović, rekla je da je to udruženje, koje okuplja 23 male firme, oformilo timove inženjera koji su spremni da se i ubuduće uključe u izgradnju mini solarnih elektrana po sistemu „ključ u ruke“ u regionu i Srbiji.

- Klaster će se se predstaviti kao tim malih firmi i želimo da nas ministarstvo i „Privredna komora Srbije“ prepoznaju kao partnera i da pokušamo da kvalitetom u projektovanju i izvođenju radova opravdamo poverenje investitora – rekla je Bojovićeva.

Ona je kazala da su opravdana ulaganja u mini solarne elektrane s obzirom da Srbija ima bolji godišnji prosek sunčanih dana od evropskog, dok centralni deo Srbije ima više sunčanih dana od proseka za celu zemlju. U klasteru su podsetili da se država Srbija obavezala da do 2020. godine, 27 odsto proizvedene energije mora da potiče iz obnovljivih izvora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;