INFONET-468X60-BANNER

Golubac: Kreće obnova stare tvrđave

17.03.2014. | Novosti

U sredu, 19. marta, biće raspisan javni tender za izbor izvođača radova na revitalizaciji srednjovekovnog Golubačkog grada, koju finansira Evropska unija, sa 6,5 miliona evra.

- Do petka (21. mart 2014.) će biti okončano primanje prijava na tender za izbor nadzornog organa, koji će nadgledati radove na obnovi objekta i izgradnji infrastrukture. Raspisivanje i sprovođenje oba tendera u nadležnosti je Austrijske razvojne agencije – kažu u Opštinskoj upravi Golupca.

U prvoj fazi ovog IPA projekta, najpre će se van tvrđave izmestiti saobraćajnica koja pripada Đerdapskoj magistrali, duga oko 700 metara. Tek nakon toga krenuće rekonstrukcija zidina i svih deset kula na tvrđavi, čija se visina kreće do 25 metara. Po završetku tih glavnih radova, u ovom kompleksu izgradiće se amfiteatar sa 250 mesta, pristanište za kruzere, restorani-vidikovci i šetne i biciklističke staze.

- U drugoj fazi gradiće se još jedan amfiteatar, kod starog kamenoloma, koji će imati 3.000 mesta. Tu će se nalaziti i sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce – kažu u Opštinskoj upravi. - U jednom delu tvrđave biti smešten i budući Muzej grada Golupca, sa više od 100 arheoloških eksponata iskopanih na ovoj lokaciji. Planirano je da se svi radovi na rekonstrukciji završe u roku od tri godine.

Kada je golubačka tvrđava tačno podignuta i od strane koga, do danas nije poznato. Prvi put u istorijskim spisima spominje se u prvoj polovini 14. veka. U 20. veku, zbog gradnje Đerdapske magistrale, kroz nju su probijeni tuneli, zbog čega je uništena glavna kapija. Kameni delovi tvrđave ostali su solidno očuvani, ali su drveni skoro u potpunosti propali. Sem parcijalnih radova, do sada na ovoj tvrđavi nisu sprovođene veće rekonstrukcije.

Preduzeće

U avgustu 2013. godine osnovano je preduzeće "Tvrđava Golubački grad" d.o.o., sa 80 odsto vlasništva države i 20 odsto vlasništva opštine Golubac. Ono je osnovano da bi upravljalo projektom i, kasnije, održavanjem kompleksa, od koga se očekuje zarada od oko pola miliona evra godišnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;