INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plandište: Umesto 34, most platili 57 miliona dinara

05.03.2014. | Novosti

U opštini Plandište, kroz koju protiče nekoliko rečica, koje samo u proleće, kada se sneg topi, postaju ozbiljniji vodotoci, izgradnja mosta od svega nekoliko stotina metara dužine, kod sela Margita, koštala je čak 57 miliona dinara. Izgubljeni sudski sporovi zbog loše napravljenog ugovora, koji je potpisan još 2007. godine, sada su došli na naplatu kao produkt loših poteza bivše lokalne vlasti, pa je ova građevina, koja je trebalo da košta 34 miliona dinara, iz skromnog opštinskog budžeta izvukla i dodatna 23 miliona.

Milan Selaković, sadašnji predsednik opštine, predočava da je ugovor o izgradnji ovog mosta preko međunarodnog vodotoka Moravica, opština Plandište potpisala kao investitor, JP "Putevi Srbije" kao suinvestitor, a izvođač radova je bila firma "Intermost".

- Glavni problem je u tome što je most građen na regionalnom putu, pa samim tim, opština Plandište po zakonu nije smela da bude investitor tih radova, već "Putevi Srbije". Kada je 2009. bivši predsednik opštine Plandište pokušao da aneksom ugovora ispravi ovu grešku i promeni mesta investitora i suinvestitora, došlo je do smene rukovodilaca u "Putevima Srbije", a novi direktor Zoran Drobnjak nije želeo da preuzme obaveze svog prethodnika – objašnjava Selaković.

U međuvremenu, firma "Intermost" je uradila svoj deo posla. Most je pušten u saobraćaj 2009. godine, ali je izvođač radova odmah zatim tužio opštinu zbog neisplaćenih ugovornih obaveza.

- Taj spor se vukao po sudovima nekoliko godina i opština ga je, naravno, izgubila. Međutim, tadašnji opštinski advokat je neosnovano uložio žalbu drugostepenom sudu, pa smo i taj spor izgubili. Tako je krajem prošle godine nama prispela obaveza da ceo iznos od 57 miliona dinara, plus sudske troškove, platimo odjednom – žali se Selaković.

Opštinari sada planiraju da obnove ovaj postupak pred nadležnim sudom, kako bi bili obeštećeni za, kako smatraju, nepravedno oduzetih 57 miliona dinara.

- Pokušaćemo svim pravnim sredstvima da izdejstvujemo da nam država vrati novac, koji opština nije trebalo da plati za ovaj most, jer to nije građevina na opštinskom, već na regionalnom putu. Verujem da ćemo u tome uspeti, jer bi to bilo pravedno – kaže Rade Klašnja, predsednik SO Plandište.

Zbog spornog ugovora, most na Moravici ni danas nema građevinsku dozvolu, a samim tim ni upotrebnu, niti je prošao tehnički prijem. Opština je sada morala da uđe u proces legalizacije ovog objekta, što iziskuje dodatan novac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;