INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veliko Gradište: Podizanje obale Dunava i vodosnabdevanje

06.02.2014. | Danas

U svečanoj sali Skupštine opštine Veliko Gradište održana je Radionica na projektu MIS CODE 1344 "Studije za podizanje obale zaštite močvarnog područja Divici-Pojejena". Ovaj projekat realizuje se u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, a implementiraju ga okrug Karaš-Severin iz Rumunije kao vodeći partner i opština Veliko Gradište.

Projekat ima cilj da identifikuje pristupe i sisteme zaštite od prirodnih i tehnoloških rizika u zaštićenom močvarskom pograničnom području Dunava, dok će se partneri iz Rumunije baviti rešavanjem problema neuređene obale utvrde i pronalaženjem rešenja. Osnovna aktivnost opštine Veliko Gradište jeste pronalaženje najboljeg rešenja za sistem za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji opštine Veliko Gradište. Tokom projekta, pored planirane projektno-tehničke dokumentacije, biće pripremljen i plan održivog razvoja turizma u pograničnom području Rumunija-Srbija.

Projekat se realizuje od 26. aprila 2013. godine i sprovodiće se do 25. aprila 2015. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 637.700 evra, od čega je za partnera iz Rumunije opredeljeno 484.080 evra, dok je za opštinu Veliko Gradište ovaj iznos 153.620 evra. Ovaj projekat podržala su i nadležna ministarstva kao i republičke i regionalne institucije iz oblasti zaštite životne sredine i turizma.

Radionici su prisustvovali Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog okruga, Tatjana Tanacković ispred "Direkcije za vode", Ljubomir Malezanović iz "Odseka za inspekcijski nadzor u oblasti održivog korišćenja prirodnih bogatstava", "Sektor za prirodne resurse" Ministarstva poljoprivrede, Ilija Gojić, v.d. direktora "Silver Lake Investment" d.o.o. i direktor "Treset", "Veliko Gradište" d.o.o., Zlatibor Mitić, koordinator projekta iz opštine Veliko Gradište, rukovodstvo lokalne samouprave, kao i direktori JP "Direkcija za izgradnju" opštine Veliko Gradište i JKP "Dunav Veliko Gradište", predstavnici nevladinih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine kao i načelnici urbanističke i inspekcijske službe.

Opština Veliko Gradište prepoznala je sebe u svim definisanim prioritetima Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, te u realizaciji ima četiri projekta iz sva tri prioriteta, dok je čak 12 projekata koji se finansiraju iz inostranih fondova na kojima opština učestvuje kao nosilac, partner ili pridruženi član u realizaciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;