INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rizik korupcije u novom Zakonu o izgradnji

20.12.2013. | Tanjug

Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji sadrži brojne rizike korupcije koji se, između ostalog, odnose na neprecizne odredbe i nejasne pojmove, saopštila je "Agencija za borbu protiv korupcije". U nacrtu se koriste, kako je navedeno, nedefinisani pojmovi, preširoka diskreciona ovlašćenja, nepostojanje roka za usvajanje podzakonskih akata, nepostojanje kriterijuma, uslova i postupaka i promovisanje pojedinačnih interesa na štetu javnog interesa.

Osnovni nedostatak nacrta zakona predstavlja činjenica da je u više slučajeva predviđeno usvajanje podzakonskih akata vlade, nadležnog ministra i lokalnih samouprava, a da nisu predviđeni rokovi za njihovo usvajanje, čime se dovodi u pitanje primena zakona u celini. "Agencija" preporučuje da se predlozi podzakonskih akata pripreme istovremeno sa nacrtom zakona. Takođe, potrebno je precizirati pojedine odredbe, tako da se spreče različita tumačenja i otklone svi rizici korupcije u pojedinostima.

- Pred nama je predlog zakona koji, kao i svi prethodni, može da se čita na različite načine. Propisi, međutim, ne smeju biti prilagođeni slobodnoj interpretaciji izborne i sudske vlasti, niti smeju da otvaraju mogućnost za zloupotrebe – izjavila je direktorka "Agencije za borbu protiv korupcije" Tatjana Babić.

Korupcija u građevinarstvu, prema njenim recicma, bila je i ostala ugrađena u zakonska rešenja i o tome svedoči podatak da je u toj grani "crno tržište" zastupljeno sa više od 40 odsto. Ona je rekla da samo u Beogradu ima oko 10 miliona kvadrata divlje gradnje, a u čitavoj Srbiji 1,3 miliona bespravno izgrađenih objekata.

- U pravno uređenim državama, propisi i urbanističke norme temelje se na dva osnovna principa: poštovanje svojine (privatne, korporativne, zadružne, državne...) i konceptu javnog dobra – dodala je Babićeva. - Nacrt tog važnog zakona nije ispoštovao ova osnovna načela niti opravdao osnovni razlog svog postojanja uređenja urbanističkog haosa u zemlji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;