INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Crna Gora potpisala sporazum o Jadransko-jonskom gasovodu

18.12.2013. | Novosti

Jadransko-jonski gasovod od Azerbejdžana jednim krakom proći će i kroz Crnu Goru. U Bakuu, glavnom gradu ove daleke zemlje, paraf na memorandum o saradnji u izgradnji gasnog koridora stavili su u utorak (17. decembar 2013.) predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Albanije i zemlje domaćina. Energetskom strategijom Crne Gore, Jadransko-jonski gasovod prepoznat je kao vodeća opcija za gasifikaciju zemlje, ali i kao mogućnost za plasman sopstvenog gasa, za koji se očekuje da će biti otkriven u crnogorskom podmorju.

Crnogorski eksperti iz ove oblasti računaju da će Crna Gora, prolaskom cevi iz dalekog Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, u dužini od oko 530 kilometara, godišnje samo od tranzita gasa ubirati 21 milion evra! Poznata je i trasa koja će ići sa Dalekog istoka ka Albaniji, pa kod Božaja ka Podgorici, a onda prema Cetinju, podno istočnih padina Lovćena i dalje ka Radanovićima, zatim, preko Luštice do Jadrana, gde bi kod Prevlake ušli u susednu Hrvatsku. Ovo je najoptimalnija ruta gasovoda, jer će ići kroz teren najvećeg budućeg potrošača – područje zetske ravnice. Ukupna investicija projekta "Šah Deniz 2" procenjena je na 610 miliona evra.

Nakon što je crnogorski ministar Vladimir Kavarić stavio potpis na ovaj dokument, oglasio se predsednik Filip Vujanović, koji je ocenio da memorandum doprinosi ostvarenju ciljeva Energetske zajednice o diverzifikaciji transportnih pravaca i izvora i većoj sigurnosti snabdevanja.

- Ovaj koridor ima strateški, energetski i ukupni ekonomski značaj za Crnu Goru – poručuo je predsednik Vujanović. - Postajući deo ovog velikog gasnog koridora, Crna Gora obezbeđuje dugoročnu ekonomsku stabilnost preko krajnje pouzdanog snabdevača. Gasovodom se povećava investiciona privlačnost Crne Gore i stvara mogućnost za nova ulaganja i nova partnerstva, a samim tim i nova radna mesta u Crnoj Gori i to, kako tokom njegove izgradnje, tako i tokom funkcionisanja i održavanja sistema.

Vujanović je podsetio da će se na ovaj način dobiti jeftini energent, čime će se poboljšati uslovi privređivanja i životni standard građana. Osim toga, kao država, preko čije teritorije će se transportovati gas, Crna Gora će imati značajne finansijske benefite.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;