SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Žitorađa: Blatnjavi sokaci postaju prošlost (video)

16.12.2013. | RTS

Blatnjavi sokaci, u dva najbrojnija sela u opštini Žitorađa, Pejkovcu i Samarinovcu, ovih dana postaju prošlost. Zahvaljujući asfaltu, koji se uveliko polaže pored njihovih domaćinstava, meštanima sada ni nastupajuća zima ne pada teško, jer će se ona značajno razlikovati od svih prethodnih. Ulice su bile gotovo neprohodne tokom jesenjih i zimskih meseci. Puno je bolje sada, stignemo do škole za pet minuta, a nema više ni blata.

Sada će se stanovnici ovih sela lakše stizati i do svojih parcela, gde se godišnje, u plastenicima i na otvorenom, proizvede na hiljade tona povrća.

- Opština je prepoznala to, da su ovo živa sela, mlada sela, koja se obnavljaju, kao i da se 90 odsto stanovništva bavi poljoprivredom – kažu meštani.

Manje problema imaće i nekoliko hiljada stanovnika sa periferije Žitorađe, koji će uskoro dobiti uređen trotoar, duž leve strane glavne ulice. To će, kako ističu nadležni, unaprediti i bezbednost pešaka, koji su se do sada kretali ivicom regionalnog puta, uz same automobile.

- Značiće nam puno. I za decu i za nas. Nadamo se da će sada pešaci biti bezbedniji – dodaju meštani.

Predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković dodaje da će i naredne godine, iz lokalnog budžeta, uprkos krizi, značajna sredstva biti usmerena na poboljšanje infrastrukture.

- Ono što smo planirali, gledali smo da to i odradimo. Nismo imali megalomanske planove, nego samo ono što smo smatrali da zaista možemo uraditi, to ovih dana i završavamo – kaže Stojković.

Asfaltiranje 2,5 kilometra ulica u Pejkovcu i Samarinovcu i dva kilometra trotoara u Žitorađi, sa 30 miliona dinara, finansira lokalna samouprava, iz opštinskog budžeta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;