INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Graditi desnom obalom Save

09.12.2013. | Danas

Udruženje ljubitelja železnice podržava inicijativu predsednika opštine Obrenovac da se izgradi pruga Beograd-Obrenovac, ali ne i njeno usmeravanje prema Surčinu, levom obalom Save, jer bi u tom slučaju bilo znatno manje koristi nego što je optimalno.

- Prugu je moguće napraviti preko planirane obaloutvrde kod Umke predviđene za auto-put, kao i preko Male Moštanice, kroz stari "ćirin" tunel, koji klizište zaobilazi u širokom luku. Veza preko Surčina je duža, skuplja i sporija od pruge na obaloutvrdi ili "ćirinom" trasom. Ona bi više odgovarala samo putnicma koji baš idu u Surčin, u Zemun ili na aerodrom, ali njih je malo, tako da "Lasta" iz Obrenovca ima tek petnaestak polazaka na tom pravcu. Sa druge strane, iz Obrenovca ka Beogradu preko Umke i Ade i Sajma ima više od 200 polazaka autobusa u svakom pravcu – rekao je Karlo Polak, diplomirani saobraćajni inženjer i predsednik Udruženja ljubitelja železnice.

Prednost gradnje desnom obalom Save je sto je prilikom projektovanja auto-puta tom trasom, "Institut za puteve" i Institut "Jaroslav Černi" detaljno geološki i hidrološki istražili teren, što u velikoj meri ubrzava i olakšava projektovanje pruge.

Prema rečime Polaka, pravac preko obaloutvrde je jedini kojim je moguće skratiti vreme putovanja Beograd-Valjevo na 45 minuta, odnosno Beograd-Loznica na 1,5 sat kada se izgradi pruga Valjevo-Loznica. Izgradnjom pruge na spomenutoj trasi obezbedile bi se veće razvojne šanse ne samo žiteljima Obrenovca, nego i celoj Zapadnoj Srbiji. Takođe, smanjili bi se troškovi transporta robe i putnika, obezbedio brz i pouzdan prevoz, te smanjili troškovi održavanja puta, izmeštanjem najvećeg dela teškog saobraćaja na prugu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;