INFONET-468X60-BANNER

Skoro šest hiljada objekata čeka rešenje

05.12.2013. | Dnevnik

Problem bespravne gradnje sa kojim se decenijama suočavaju skoro sve opštine u Srbiji nije mimoišao ni staropazovačku, u kojoj je, kako kaže Miodrag Vuksan, načelnik odeljenja za urbanizam i građenje, od 2003. godine do danas podneto 9.209 zahteva za legalizaciju, po fazama, kako su menjani zakonski propisi.

Najviše bespravne gradnje je bilo u Novoj Pazovi, pa je otuda i najviše zahteva za legalizaciju iz tog naselja, posebno u bloku 9 i 9A koji se nalaze u zoni pored aerodroma Batajnica gde je gradnja ogranilena ili sasvim zabranjena. Kako objašnjava Miodrag Vuksan, lokalna samouprava pokušava da reši problem građana, ali u ovom trenutku ima 5.853 nerešena zahteva.

Više od pet meseci nije bilo moguće ništa uraditi, zbog toga što je Ustavni sud Srbije  odredbe ranijeg zakona, kojim je regulisana legalizacija proglasio neustavnim. Posao je nastavljen od stupanja na snagu novog zakona 1.novembra, a veliki deo problema predstavlja to što opština ne može da izdaje lokacijske dozvole i dozvole za zonu u kojoj je gradnja zabranjena. Zato se već godinu dana sa Vojskom Srbije traži rešenje za deo naselja Nova Pazova, pa i donošenje Generalnog urbanističkog plana ovog naselja je uslovljeno tim dogovorima.

Inače, novi zakon o građenju i legalizaciji obavezuje lokalne samouprave da do kraja 2013. donesu opšti akt o naknadama za uređenje građevinskog zemljišta sa mogućim povlasticama za pojedine socijalne kategorije, iako načelnik odeljenja za komunalne delatnosti ističe da za izlazak geometra na teren i snima ne treba više od 100 evra. Troškove ovog posla može nešto uvećati samo potreba preparcelacije, ali ni to nisu veliki iznosi, ističe Vuksan. Glavna kočnica je dogovor sa Vojskom, ali nadležni veruju da će se neki kompromis ipak naći.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;