Kraljevačka firma S.O.K. instalira šestu solarnu elektranu

06.11.2013. | E-kapija

Firma S.O.K. iz Krajeva počela je krajem oktobra instaliranje solarne elektrane snage 30 kW u Bajinoj Bašti. Na godišnjem nivou postrojenje će proizvoditi oko 34.500 kWh.

"Elektrana će početi da radi krajem novembra. Vrednost elektrane je 40.000 evra, a investitor je drogerija "Žad" iz Bajine Bašte. Ovo je šesta solarana elektrana priključena na mrežu javnog operatera, a do sada smo ukupno instalirali elektrane snage 128,6 kW", kažu za "eKapiju" iz firme S.O.K.

U toj firmi navode da je u našoj zemlji interesovanje u ovoj godini veće nego u prošloj, a razlog tome je povećanje ukupne snage koju država subvencioniše. S obzirom na to da je cena struje sve veća, interesovanje za solarne bojlere raste iz godne u godinu. Firma S.O.K. je već uvela oko 200 tih sistema.

"Zainteresovanost za solarne bojlere je velika jer je to najjeftiniji sistem za zagrevanje vode i u domaćinstvima koja troše dosta tople sanitarne vode donosi značajnu uštedu u budžetu. Uradili smo instalaciju na porodičnoj kući Antonija Pušića (Rambo Amadeus) i račun koji je u letnjim mesecima pre ugradnje bio 100 evra, posle ugradnje je spao na 45 evra", navode u kraljevačkoj firmi.

"Već sarađujemo sa čačanskom firmom "Unipromet". Pokušaćemo da u saradnji i sa drugim firmama iz Srbije damo kompletnu, kvalitetnu i naravno konkuretnu ponudu za solarne elektrane u okruženju. Nadam se da ćemo raditi elektranu od 240 kW u Novom Gradu u Republici Srpskoj", govore o planovima za naredni period u firmi S.O.K.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...