Kraljevačka firma S.O.K. instalira šestu solarnu elektranu

06.11.2013. | E-kapija

Firma S.O.K. iz Krajeva počela je krajem oktobra instaliranje solarne elektrane snage 30 kW u Bajinoj Bašti. Na godišnjem nivou postrojenje će proizvoditi oko 34.500 kWh.

"Elektrana će početi da radi krajem novembra. Vrednost elektrane je 40.000 evra, a investitor je drogerija "Žad" iz Bajine Bašte. Ovo je šesta solarana elektrana priključena na mrežu javnog operatera, a do sada smo ukupno instalirali elektrane snage 128,6 kW", kažu za "eKapiju" iz firme S.O.K.

U toj firmi navode da je u našoj zemlji interesovanje u ovoj godini veće nego u prošloj, a razlog tome je povećanje ukupne snage koju država subvencioniše. S obzirom na to da je cena struje sve veća, interesovanje za solarne bojlere raste iz godne u godinu. Firma S.O.K. je već uvela oko 200 tih sistema.

"Zainteresovanost za solarne bojlere je velika jer je to najjeftiniji sistem za zagrevanje vode i u domaćinstvima koja troše dosta tople sanitarne vode donosi značajnu uštedu u budžetu. Uradili smo instalaciju na porodičnoj kući Antonija Pušića (Rambo Amadeus) i račun koji je u letnjim mesecima pre ugradnje bio 100 evra, posle ugradnje je spao na 45 evra", navode u kraljevačkoj firmi.

"Već sarađujemo sa čačanskom firmom "Unipromet". Pokušaćemo da u saradnji i sa drugim firmama iz Srbije damo kompletnu, kvalitetnu i naravno konkuretnu ponudu za solarne elektrane u okruženju. Nadam se da ćemo raditi elektranu od 240 kW u Novom Gradu u Republici Srpskoj", govore o planovima za naredni period u firmi S.O.K.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...