INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besparica pritisla graditelje brane

29.10.2013. | Politika

Dve decenije od puštanja u rad vodosistema "Rzav" obeleženo je novom obustavom tek započetih radova na gradnji brane i jezera u selu Svračkovu. Početi su u proleće 2012, već ujesen prekinuti, i tek prošlog marta izvođačima je plaćen dug od 88 miliona dinara. Sada je situacija još teža.

- Za 2013. godinu ugovoreni su radovi od 413 miliona dinara. Ali, rebalansom budžeta Srbije u junu raspoloživa sredstva svedena su na 263 miliona, što znači da za radove imamo samo 150 miliona. Zato su ponovo prekinuti krajem avgusta – kaže Ljubo Lazović, direktor JP "Rzav" sa sedištem u Arilju.

Dvadeset punih godina ovaj sistem radi zahvatajući vodu sa male bujičarske pregrade u Ševelju, što je bilo samo privremeno rešenje do podizanja velike brane i akumulacije. Posao je poveren preduzeću "Hidrotehnika-Hidroenergetika" iz Beograda, uz ugovorenu cenu od 6,33 milijardi dinara i s rokom završetka od 60 meseci.

- Ukoliko Republička direkcija za vode, koja je glavni finansijer sa učešćem 91,05 odsto, bude odvajala po 200 ili 300 miliona dinara godišnje, gradnja će trajati narednih 20 godina i biće znatno skuplja, a stanovnici Arilja, Požege, Lučana, Gornjeg Milanovca i Čačka leti će i dalje ostajati bez vode – ističe Lazović.

Inače, izgradnja sistema "Rzav" započeta je 1987, pa je 26. oktobra 1993. voda sa planinske reke svečano puštena za korisnike u Arilju, Požegi, Lučanima i Čačku, a tri godine kasnije i za Milanovčane, snabdevajući 250.000 žitelja. Magistralni cevovod od fabrike vode na brdu Klik kod Arilja do rezervoara u opštinama, prečnika 1.000 i 1.200 milimetara, dugačak je 72 kilometra, a ulaganja su iznosila 105 miliona dolara.

- Gradnju je sa 70 odsto finansiralo pet pomenutih opština, 30 odsto uložio je Fond voda "Beograd". To je bio jedinstven primer u SFRJ da se pet opština udruži, nešto napravi i pusti u rad sa istovetnom cenom za sve korisnike – veli Lazović.

Povodom dve decenije od početka rada u Arilju je održana svečana sednica Upravnog odbora JP "Rzav", obeležena problemima s kojima se preduzeće sada suočilo kao investitor u gradnji akumulacije, koja bi za sušno doba čuvala 21 milion kubika vode.

- Veoma smo zadovoljni kako radi "Hidroenergetika" i šteta je što je gradnja prekinuta. Oni su čak bili spremni da rade na veresiju, da im se plati kasnije, a ostavili su svoju mehanizaciju na gradilištu u Svračkovu. Predstavnici opština i grada Čačka složili su se na ovoj sednici da od premijera i ministra poljoprivrede zahtevaju nastavak radova na brani. Takođe, predsedniku Republike predlažu da odlikuje JP "Rzav" za 20 godina rada – rekao je naš list Dragan Vasović, predsednik Upravnog odbora preduzeća.

Na kormilu "Rzava" i dalje je Upravni odbor od devet članova.

- Novi zakon nalaže da na čelo javnog preduzeća dođe tročlani nadzorni odbor, pa je na osnovu toga nastao predlog da predsednik bude iz Čačka kao najvećeg ulagača, a po jedan član iz Arilja i reda zaposlenih. Međutim, političari ne mogu da se slože oko toga jer pojedine opštine tvrde da je reč o majorizaciji, pa traže mesto u nadzornom odboru za svog predstavnika – kaže Vasović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;