INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena gradnja šansa za srpsko građevinarstvo

19.09.2013. | Tanjug.biz

U Evropi će u narednom periodu biti potrebno oko 2,5 miliona radnika koji su edukovani da rade po principima zelene gradnje, a to je šansa za Srbiju da iskoristi svoje potencijale u ovoj oblasti, koji se stalno uvećavaju. Izgradnja zelenih zgrada svega pet odsto skuplja od uobičajenog sistema gradnje. Time se, međutim, omogućavaju uštede do 40 odsto vode, 20 do 50 odsto energije i 70 odsto otpada, a povećava zadovoljsto življenja za 30 odsto, rečeno je na predstavljanju Saveta zelene gradnje skupštinskom Odboru za životnu sredinu.

Predsednik Saveta zelene gradnje Marija Golubović je kazala da u Srbiji trenuto ima 13 registrovanih zgrada koje idu na sertifikaciju, i navela primer da na jednom od gradilišta koje se završava i koje će biti sertifikovano, rade domaće komapnije i radnici koji su edukovani u ovoj oblasti.

- Ovo je šansa za Srbiju i region da se edukujemo i budemo konkurentni, jer najveći tenderi u EU traže akreditacije i kompanije koje rade po pricipima zelene gradnje – navela je Golubović.

Ona je kazala da na osnovu iskustava drugih zemalja, sertifikacija ne sme da bude nametnuta kao zakonska obaveza, već da bude dobrovoljna, ali da ima podršku države. Prema njenim rečima, potrebna je neka prednost ili ubrzanje prilikom izdavanja građevinskih dozvola, makar za zgrade koje žele da se sertifikuju po nekom od rejting sistema, ali i olakšice u skladu sa doprinosom zgrada životnoj sredini i zdravlju ljudi

Golubović je kazala da bi finansijska stimulacija  mogla da se ispolji kroz poreske olakšice i umanjenje drugih nameta, kao što su komunalne usluge, besplatne ili jeftinije dozvole i takse, kao i zajmovi za projekte koji ispune zadate kriterijume. Ona je istakla da je zelena gradnja samo dobro projektovanje, dobro izvođenje i korišćenje dobrih materijala, kao i da je ta praksa postojala u svetu ali se izgubila.

Član Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandra Tomić je kazala da je Vlada Srbije predvidela postojanje Fonda za energetsku efikasnost, ali je činjenica da nema novca, jer se polazi od toga da je to veliki trošak, a za vraćanje novca u budžet kroz taj Fond je potrebno duže vreme.

Ona je kazala da postoji ideja da se napravi radna grupa koju će činiti i poslanici, ali i ljudi koji se bave projektovanjem i izgradnjeom, kao i banke koje moraju da spuste kamatne stope kako bi građani imali šansu da uzmu kredite za korišćenje materijala koji su odlika zelene gradnje,a samim tim uštedeti značajna sredstva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;