INFONET-468X60-BANNER

Pirot: Otvorena prva mini-solarna centrala

11.09.2013. | Novosti

Pod okriljem projekta prekogranične saradnje, koji se odnosi na energetski potencijal zapadne strane Stare planine, u Tehničkoj školi u Pirotu u utorak je počela da radi prva solarna mini-centrala, snage 4,5 kilovata, montirana na krovu škole. Reč je o pilot-projektu, posle čega će u ovom kraju biti izgrađeno još ovakvih, ali većih centrala za proizvodnju "zelenih" kilovata. Montaža toliko pominjane centrale koštala je oko 30.000 evra.

Montažu same centrale obavili su učenici sa profesorima stručnih predmeta. Svi koji žele moći će da vide kako se sunčana eneregija pretvara u električnu, koja služi za rad mnogih aparata. Puštanjem u rad ove mini-centrale škola će mesečno ostvariti uštede od 500 do 600 kilovata, što nije beznačajno – kaže Ljubomir Marinković, jedan od profesora stručnih predmeta koji je i sam učestvovao u izradi projekta i montaži.

Direktor škole Aca Božić, naglašava da će škola postati pionir u razvoju i korišćenju obnovljivih izvora energije. Prema njegovim rečima, svi koji iz ovih ili onih razloga žele da vide projekat moći će to da učine, a centrale ove veličine odlične su za domaćinstva, vikendice i slične objekte. Đaci i profesori škole su osposobljeni za izradu projekata, ali i za davanje stručnih saveta.

Toliko pominjanu centralu u rad je pustio gradonačelnik Vladan Vasić. On je konstatovao da je Tehnička škola jako dobar primer kako se mogu realizovati dobri projekti novcem iz fondova prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom, konkretno sa opštinom Čiprovci. Evropska unija stimuliše ovakve projekte, o čemu govori i činjenica da je škola iz programa energetske efikasnosti, pre dve godine zamenila kompletnu stolariju.

Područje pirotske opštine, ali i celog okruga je po broju sunčanih dana u toku godine, u samom vrhu Srbije i poredi sa sa brojem sunčanih dana u dalekoj Kaliforniji.

Bazen

Montaža solarnih panela je već obavljena na krovu Opšte bolnice, a babušnički otvoreni bazen se takođe zagreva iz solarnih panela. U Dimitrovgradu i Palanci je najavljena izgradnja velikog solarnog parka iz kojeg će se proizvoditi "zelena" struja.

 

Komentari: 1

Sava 25.10.2013 19.11.56

Svaka cast za ovo sto ste napravili. Voleo bi da cujem i kroz sta ste sve prosli dok ste ovo pustili u rad jer to kod nas nesto i nije bas papiroloski jednostavno. Drugo pitanje je cena koja je po meni neverovatna. Za te novce bi trebalo da imate bar nesto vise od 15Kwp a ne samo 4 kwp i to sa sve placenim PDV ili mozda se varam skole su mozda oslobodjene od PDV-a u tom slucaju bar 20Kw....strasno.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;