INFONET-468X60-BANNER

Košarka se vraća u "Žućkovu avliju"

04.09.2013. | Politika

Na uglu ulica Zdravka Čelara i Preradovićeve završava se sportska hala, čija je gradnja započeta devedesetih godina. U opštini Palilula, koja je kupila zapušteni objekat, nadaju se da bi na kultnoj adresi beogradske košarke do kraja godine mogla da oživi igra pod obručima.

- U OKK "Beograd" sam došao pedesetih. Tadašnji tereni kluba bili su u blizini crkve Svetog Marka. Betonska ploča na zgradi nije bila završena. OKK je posle prodao taj teren i onda je kupio drugi u Ulici Zdravka Čelara, u blizini kog sam stanovao i na kom sam radio do 1965. godine – priseća se Bora Stanković, košarkaška legenda, svojih dana u "Žućkovoj avliji", na uglu Čelarove i Preradovićeve. Na tom mestu sa svojim igračima utirao je put trofejne jugoslovenske košarke. Uz njega su stasali Korać, Nikolić, Gordić, Rajković, košarkaši koji su četiri puta osvajali prvenstvo Jugoslavije, nekoliko puta bili polufinalisti Kupa šampiona, učesnici Olimpijskih igara u Tokiju. Slavni "okakaovci", koje ni to što su trenirali na otvorenom nije omelo u nizanju uspeha, trebalo je da na istom mestu dobiju dvoranu.

- Kada su sagrađene prve tribine planirano je da se sve to pokrije. Trebalo je da teren dobije još jednu tribinu, ali to se nikada nije desilo, nije bilo para. Kasnije je smišljeno da se na tom prostoru naprave stanovi, a da OKK "Beograd" dobije pokriven teren. Do danas je ostalo tako, zgrada nije dovršena… Klub se selio, ali ideja u srcima mnogih iz OKK-a je da mu se sedište vrati u Zdravka Čelara – ističe Bora Stanković.

Višedecenijska želja Stankovića i njegovih klupskih drugova uskoro bi mogla da se ostvari. Hala u "Žućkovoj avliji", površine 1.500 kvadrata, do kraja godine trebalo bi da otvori vrata novim sportskim talentima. Posle decenija propadanja nedovršeni objekat, okružen sa sedamdeset stanova, za 20 miliona dinara prošle godine kupila je opština Palilula iz stečajne mase "Invest eksport grup", koji je devedesetih započeo gradnju. Bio je to nagoveštaj "druge mladosti" mesta gde su se polovinom prošlog veka okupljale devojke kako bi gledale treninge nekih od najvećih asova jugoslovenske košarke.

- Maltene smo gazili po špricevima, jer su se u nedovršenom objektu godinama okupljali narkomani. Prostor na kome bi trebalo da bude teren prekrivale su naslage šuta, podizanje tribina nije ni započeto. I krov je prokišnjavao, a građevina čak nije imala ni legalne papire – priseća se prvog obilaska nesuđene sportske dvorane Stojan Nikolić, predsednik opštine Palilula.

U novembru prošle godine, u halu su ušli radnici beogradskog preduzeća "Ekogradnja projekt". Slobodan Ratković, rukovodilac radova, kaže da su najpre morali da rasteraju narkomane koji su se tu odomaćili, a zatim su radnici izvezli nekoliko kamiona građevinskog i ostalog otpada.

- U prvoj fazi, u novembru i decembru, obavili smo grube građevinske radove, sredili deo krova koji je prokišnjavao. U drugoj smo uradili svlačionice za igrače i za sudije, kancelarije, toalete, tuš kabine... – nabraja Ratković.

Do ponovnih sportskih nadmetanja u "avliji" radnici treba da poprave drugi deo krova, posle čega slede doterivanja i nabavka i montiranje semafora i ostale sportske opreme.

- Ne zna se tačno kada će biti otvorena hala, jer završetak zavisi i od Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), koja nam je preko Zorana Radovića, našeg proslavljenog košarkaša i svog sadašnjeg direktora sektora sportskog razvoja, obećala donaciju. Sada se sa njima pravi ugovor kako bismo dobili profesionalni pod. Želja nam je da prvu loptu u koš ubacimo do kraja ove godine – najavljuje Nikolić.

U hali na čijim tribinama će biti mesta za 700 gledalaca, okupljaće se mlađi i stariji sugrađani na treninzima i utakmicama, školskim takmičenjima... Konačno će se ostvariti i san starih OKK-ovaca jer će prostor na uglu Zdravka Čelara i Preradovićeve ponovo biti dom njihovog nekadašnjeg kluba.

- Hoćemo da halu "vežemo" za OKK "Beograd", da ponovo od ovog kluba napravimo rasadnik talenata, da opet ostvaruje dobre rezultate. Hala neće biti njihova, jer državne pare ne možemo dati klubovima, ali želimo da u njoj, kao nekada na terenčetu OKK "Beograda", razvijamo košarku – priželjkuje Stojan Nikolić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;