Raj na Zvorničkom jezeru

22.08.2013. | E-kapija

Prvi put u Srbiji, ali i na Balkanu, jedna opština bi mogla da dobije plutajući hotel, i to iz delova. Idejni projekat i lokacija su spremni, a kako to obično biva, čeka se samo investitor. Time bi Mali Zvornik, dobio možda i najveću investiciju nakon izgradnje hidroelektrane, kaže direktor Turističke organizacije tog grada, Vojislav Stamenković. Ideja za ovaj hotel je lično Stamenkovićeva. Projekat je nastao u "Salt & Water dizajn studiu".

Hotel bi bio smešten na obali Zvorničkog jezera. U Turističkoj organizaciji kažu da su spremne tri lokacije,a da je najverovatniji da će to biti lokacija Culinske ade. Zadatak koji je "Salt & Water dizajn studio" dobio, bio je da osmisle hotel-brod koji bi bio turistička atrakcija, a koji koji bi ispunjavao visoke standarde. Prema projektu, ovaj hotel omogućava gostu individualni provod, izdvajanje iz zajednice i osamljivanje na dobrom pecaroškom mestu, što je izuzetan spoj dva protivrečna zahteva u jednoj ponudi. "Priča koja će se daleko čuti", smatraju tvorci projekta.

Budući izgled plutajućeg hotela

Unutrašnji izgled apartmana

Evo kako to ustvari fukcioniše: prolaskom kroz centralni splav, na kome su smešteni recepcija, restoran, sala za događaje, kancelarije zaposlenih i kafić, gosti stupaju na pontonske staze koje ih vode do njihovih plutajućih apartmana. Pri tome, centralni plutajući objekat ima dva nivoa. Vertikalne drvene brisoleje moguće je podešavati i na taj način kontrolisati osvetljenost unutrašnjeg prostora i povezanost gostiju sa okolinom.

Svaki apartman je celina za sebe. Sačinjen je od dnevne sobe sa kuhinjom, galerijskog dela za spavanje, kupatila, hodnika i velike terase. Apartmani povezuju goste sa prirodom, pružajući im njihov komadić neba, jezera i potpunu izolaciju od svakodnevnog stresa. Tvorac ideje o plutajućem hotelu kaže da bi, ukoliko interesovanje bude veliko, pored predviđenih 20 apartmana, bilo moguće dodati još zasebnih jedinica. Praktično, ovo je stalno otvoren projekat.

Već krajem ovog meseca direktor Turističke organizacije Mali Zvornik učestvovaće na investicionoj konferenciji u Novom Sadu, gde će projekat biti predstavljen potencijalnim ulagačima. O načinu finansiranja i vlasničkim udelima, tek bi se razgovaralo, a još nije moguće precizirati ni visinu ulaganja, zna se samo da je "reč o nekoliko miliona evra".

Deo centralnog splava

Apartmani spolja

Osvrćući se na važnost projekta po privredu Malog Zvornika, Stamenković kaže da bi u hotelu posao našlo 30 do 40 stanovnika te opštine. Takođe, za izvođače radove biće angažovane firme iz Malog Zvornika, a koliko projekat dozvoljava, koristili bi se i materijali dostupni na lokalu.

Na dva i po sata od Beograda

Mali Zvornik se nalazi u zapadnom delu Srbije, u srednjem Podrinju. Zapadnu i državnu granicu čini reka Drina, sa severoistoka se graniči sa opštinom Loznica, sa istoka opštinom Krupanj, a na jugoistoku sa opštinom Ljubovija. Na zapadnoj granici je međudržavni granični prelaz sa Republikom Srpskom, sa opštinom Zvornik (u narodu poznatiji kao Veliki Zvornik). Od Beograda je udaljen 170 km. Automobilom se stiže za dva-dva i po sata, dok ste redovnom autobuskom linijom za tri sata na obali jezera.

 
Share |

Komentari: 2

ParketD 28.08.2013 15.30.20

U Malom Zvorniku utopija dobiti građevinsku dozvolu!

Opštinska administracija je katastrofalna. Svi potencijalni investitori su odustali zbog administrativnih prepreka i neažurnosti službenice u urbanizmu gospođe Bojić...

saša 27.08.2013 14.17.09

Kako zainteresovani da stignu do Malog Zvornika? Pa to je jedan od nalošijih puteva kojima sam prošao putujući po Srbiji. Prvo infrastruktura pa investicije. Dakle, od ovoga nema ništa.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...