INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Alžir i Nigerija grade gasovod do EU

15.06.2009. | Biznis

Alžir i Nigerija uskoro bi trebalo da potpišu sporazum o izgradnji gasovoda, dugog 4.128 kilometara, namenjenog dovoženju nigerijskog gasa preko Sahare u Evropu, izjavio je alžirski ministar energetike i rudarstva Šakib Halil.

On je na alžirskoj državnoj televiziji rekao da su dve strane postigle dogovor o projektu, a da bi ugovor mogao uskoro da bude potpisan, pošto su, kako je istakao, svi problemi rešeni.

Alžirski ministar je objasnio da problema neće biti ni pri finansiranju projekta, koji bi trebalo da košta oko 13 milijardi dolara. Od toga, sam gasovod košta 10 milijardi dolara, a uređaji na priključnim tačkama još oko tri milijarde. Tim gasovodom bi godišnje u Evropu trebalo da se isporuči približno 30 milijardi kubnih metara gasa.

Interesovanje za učešće u projektu već su najavili ruski "Gasprom", francuski "Total" i britansko-holandski "Šel".

Nigerija poseduje sedme po veličini rezerve zemnog gasa na svetu, a njena gasna kompanija "Nigerija LNG" saopštila je da u ukupnim svetskim isporukama tog energenta učestvuje sa 10 odsto. Većina tog gasa završava na tržištu Evrope i Severne Amerike.

Isporuke gasa preko transsaharskog gasovoda mogle bi, međutim, biti problematične, ukazuju analitičari. Pobunjenici iz Pokreta za emancipaciju delte Nigera, koji su uspeli da za tri godine napada na postrojenja inostranih naftnih kompanija u Nigeriji smanje proizvodnju nafte u toj zemlji za petinu, zapretili su da će iste akcije sprovoditi i protiv novog gasovoda.

Osim toga, na trasi više od 4.000 kilometara dugog gasovoda postoje i druge osetljive tačke, kao što je severni Niger, gde deo teritorije kontrolišu pobunjenici iz nomadskog plemena Tuarega, kao i južni Alžir, gde deluju islamske militantne grupe.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;