INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Putari na putu traže isplatu

11.07.2013. | Novosti

Država je ostala dužna putarima još oko 5,5 milijardi dinara. Od toga, obaveze lokalnih samouprava iznose oko 3,5 milijardi, Fond za kapitalne investicije duguje 861 milion, dok su sa Ministarstvom saobraćaja, za radove čak i iz 2006. godine, u toku sudski postupci za oko 1,16 milijardi dinara. Za ponedeljak je zakazan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije i ukoliko zahtev putara o sistemskom finansiranju održavanja saobraćajnica ne bude rešen, uslediće radikalizacija štrajka, a to će, najavili su sindikalci, osetiti svi, posebno vozači.

Sindikat traži i da se obezbedi dodatnih bar dve milijarde dinara do kraja godine za opstanak putarskih preduzeća, odnosno pripremu za zimsko održavanje.

- Deo duga države je rešen zakonom kojim se kao javni dug preuzima obaveza "Puteva Srbije" od oko 1,3 milijarde dinara i to će putarskim firmama biti isplaćeno u tri mesečne rate – kaže Sonja Vukajlović, predsednica sindikata putara. - Beograd je izmirio svoje obaveze, kao i Ministarstvo za regionalni razvoj. Takođe, još sedam opština je rešilo pitanje duga kroz državne obveznice. Međutim, naš osnovni zahtev je da se za održavanje obezbedi novac iz akcize na gorivo u iznosu od 20 odsto ili 30 odsto iz maloprodajne cene goriva. Svakako je neprihvatljivo rešenje kojim se kaže da će iz akciza biti izdvajano za puteve ali bez tačnog procenta. Mi tražimo da se tačno utvrdi taj procenat, a ne da sve zavisi od nečije dobre volje koliko će da izdvoji za održavanje. Takođe, tražimo da se za narednih tri meseca poveća mesečna kvota za "Puteve Srbije". Jer sada je sezona i sada najviše posla na popravci saobraćajnica može da se odradi.

Otkazi

Samo dve ili tri putarske firme nemaju blokiran račun. Ako se ne reši pitanje finansiranja održavanja saobraćajnica, do kraja godine ostaće bez posla između 8.000 i 10.000 radnika. "Vojput Subotica" ovih dana otpustiće 150 zaposlenih, a očekuje se da će to uraditi i neka druga preduzeća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;