INFONET-468X60-BANNER

Francuzi zainteresovani za apatinsku i novosadsku luku

25.06.2013. | RTV

Francuska firma CFNR zainteresovana je za učešće u gradnji luka u Apatinu i Novom Sadu, rečeno je na sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i Udruženjem francuskih preduzeća Medef. Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica je kazao da je u Srbiji od 10 međunarodnih luka osam privatizovano, a da su ostale državne luke u Apatinu i Novom Sadu.

"Za Luku Apatin u saradnji sa Agencijom za luke uskoro će biti raspisan tender za odabir privatnog partnera", rekao je Poledica dodajući da je tu potrebno izgraditi novu luku.

U izgradnju nove luke je, kako je rekao, potrebno uložiti oko 30 miliona evra. Za Luku Novi Sad će najverovatnije, takođe, biti raspisan sličan tender, s tim što je tu potrebno modernizovati postojeću luku i uložiti između pet do 10 miliona evra.

Pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica je kazao da je Srbija dobila kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 100 miliona evra i da će jedan deo od 65 miliona biti uložen u nabavku višesistemskih lokomotiva. On je kazao da se u najskorije vreme očekuje dobijanje saglasnosti od EBRD-a i da će za te vozove biti raspisan tender najkasnije do kraja jula.

Druga prilika za uključivanje francuskih firmi u srpske projekte u oblasti saobraćaja jeste raspisivanje tendera do kraja jula ili u avgustu, na osnovu kuvajtskog kredita od 27 miliona evra, za završetak kolosečnih postrojenja u stanici Beograd centar (Prokop), rekao je Lasica. Izrada tenderske dokumentacije je u toku za taj projekat, dodao je on.

Lasica je kazao da će moderni intermodalni terminal za kombinovani saobraćaj biti građen u Batajnici i da je spremna tenderska dokumentacija i idejni projekat.

"Dobili smo obećanje da ćemo dobiti 15,5 miliona evra (od EU), u toku je eksproprijacija zemljišta koju sprovodi grad Beograd. Eksproprijacija košta oko tri miliona evra i očekujemo sredinom sledeće godine da će biti uslovi za raspisivanje tendera", dodao je Lasica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;