Ilić: Posao za srpske građevinare u Iraku

22.05.2013. | RTS

Srpske građevinske i putarske kompanije mogle bi već sledećeg meseca da učestvuju na tenderima za izgradnju infrastrukturnih objekata u Iraku, rekao je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

"Ponuda je dosta dobra, reč je o izgradnji stanova, kuća, mostova, puteva i auto-puteva u Iraku, za šta će ta zemlja izdvojiti oko 120 milijardi dolara", rekao je Ilić, posle sastanka sa iračkim ministrom građevinarstva i stanovanja Mohamed al Daradžijem.

Iračka delegacija je ponudila ministru Iliću da predvodi grupu srpskih biznismena i građevinara u poseti Bagdadu od 3. do 5. juna i izrazila želju da oni što pre dođu u Irak i da se već početkom juna pojave prvi tenderi na kojima bi učestvovale srpske kompanije.

"Njima je to hitno, dali su nam i okvirne cene po kojima bi radili. Biće posla za srpske građevinare i putare", poručio je Ilić i dodao da je predstojeća poseta Bagdadu ključna i da će posle toga mnogo više moći da kaže o obimu posla koji bi srpske kompanije mogle da uzmu u Iraku.

On je istakao da su Iračani, najpre kompanijama iz Srbije ponudili da rade te poslove, jer su preduzeća iz naše zemlje nekada u Iraku gradili najkvalitetnije infrastrukturne objekte, puteve, mostove, aerodrome, zgrade, kuće.

"Čast nam je i zadovoljstvo da se vratimo na tržišta na kojima smo nekada poslovali, ima u pojedinim zonama u Iraku nestabilnih situacija, ali tamo gde bi radnici bili ugroženi, ne bi se ništa gradilo", naglasio je Ilić i dodao da postoje takozvane "zelene zone" u kojima je garantovana potpuna bezbednost radnika.

Neke od kompanija koje bi mogle da učestvuju na poslovima u Iraku su "Energoprojekt" nisko i visokogradnja, "Unipromet", "Gemaks", "Ivan Milutinović PIM" u saradnji sa "Mostogradnjom", ali i Institut CIP iz domena projektovanja i nadzora projekata, naveo je Ilić.

Iračani su ponudili i da srpske kompanije i naši kadrovi vode inženjering za iračke firme na određenim projektima, rekao je ministar Ilić, koji je ploveći Dunavom, sa Daradžijem obišao radove na izgradnji mosta na Dunav-Borča.

On je naglasio da su i rukovodioci srpskih građevinskih kompanija danas bili na sastanku sa iračkim predstavnicima i dodao da je preduzeće "Unipromet" iz Čačka već dalo ponudu da gradi objekte, da izvozi u Irak i da obavlja montažu građevinske opreme.

Vlasnik "Gemaksa" Đorđo Antelj ocenio je da je reč o velikoj šansi za srpsko građevinarstvo, jer u Srbiji nema dovoljno posla za te firme. To bi bio način da se srpsko građevinarstvo vrati na slavu starih staza, jer u Iraku smo imali veoma velike uspehe, rekao je Antelj i naveo da su preduzeća iz bivše Jugoslavije ranije izvela radove u Iraku vredne više od 12 milijardi dolara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...