INFONET-468X60-BANNER

Vetropark "Čibuk" u Kovinu krajem 2013

07.05.2013. | RTV

Gradnja prvog vetroparka u Srbiji, vrednog 300 miliona evra, trebalo bi da počne krajem godine na teritoriji opštine Kovin, najavio je danas investitor – kompanija Kontinental vind partners (Continental Wind Partners CWP).

Predsednik CWP Mark Krendal rekao je da narednih nedelja očekuje završetak procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za gradnju, kao i da Ministarstvo energetike završi model za otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da odgovara i državi i ulagačima.

Prema njegovim rečima, nakon toga biće moguće da u posao uđu i glavni kreditori, međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Američka korporacija za finansiranje američkih privatnih investicija van SAD, čiji su predstavnici posetili Srbiju krajem aprila kako bi razgovarali o projektu.

Krendal je istakao da će CWP u izgradnju vetroparka "Čibuk" u Kovinu uložiti 30 procenata vrednosti projekta u obliku akcijskog kapitala, odnosno oko 90 miliona evra, dok će ostatak od 210 miliona evra biti krediti finansijskih institucija.

On je naveo da je pred CWP-om i sklapanje ugovora o prodaji struje, najverovatnije Elektroprivredi Srbije, odnosno javnom snabdevaču koji tek treba da bude formiran i dodao da je sadašnja donja granica ekonomske isplativosti otkupne cene struje iz vetrogeneratora, odnosno "fid in" tarife 9,2 evrocenti po kilovat-satu.

U prvoj fazi 57 vetrenjača

Krendal je istakao da bi u prvoj fazi ulaganja CWP trebalo da izgradi 57 vetrenjača, od kojih će svaka imati maksimalan kapacitet od 2,5 megavata.

"To znači ukupno 142,5 megavata, što je dovoljno da snabdevanje strujom 40.000 domaćinstava", naglasio je predsednik CWP.

Krendal očekuje da ukoliko čitav administrativni proces oko dozvola i ugovora bude tekao neometano, prva faza izgradnje vetroparka u Kovinu bude završena do sredine 2014. godine, a čitav projekat početkom 2015.

Ministarsvo energetike je, po njegovim rečima, do sada efikasno radilo na stvaranju pravnog okvira za unvestiranje u vetroparkove.

"Od početka do kraja ova investicija će doneti mnogo pogodnosti za ekonomiju u Srbiji, najviše na lokalu, ali svakako i na republičkom nivou. Investicije u vetroparkove će predstavljati signal za EU i Energetsku zajednicu jugoistočne Evrope da je Srbija počela da ispunjava svoje međunarodne obaveza u smislu obnovljivih izvora energije", rekao je on.

Krendal je dodao da će investicija značiti i izgradnju i unapređenje oko 50 kilometara lokalnih puteva koje će koristiti stanovnicim Kovina, Pančeva i Alibunara, a radove će izvoditi lokalne firme.

On je istakao i da će dopremanje i transport turbina značiti pun angažman Luke Pančevo koja će, pored svih svojih kapaciteta, morati da iznajmi i dodatne dizalice od lokalnih firmi kako bi servisirala CWP.

"Očekuje se angažman oko 400 radnika tokom izgradnje samog vetroparka. Gradiće se visokonaponski dalekovod u dužini većoj od 10 kilometara koji će zatim ostati na korišćenje Elektromrežama Srbije", rekao je Krendal.

Srbija će tim vetroparkom, kako je naveo Krendal, dobiti ozbiljan energetski objekat koji će 70 odsto svoje energije proizvoditi zimi, čime će se zameniti uvoz struje.

Kako je podsetio, Kontinental vind je sa opštinom Kovin 2008. godine potpisao Ugovor o saradnji prema kome se ta kompanija obavezala da dva procenta od neto profita godišnje uplaćuje direktno na račun te lokalne samouprave. Ta sredstva opština će dalje koristiti za razvoj sopstvene putne, komunalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture.

"Drago nam je, takođe, da ćemo kao firma registrovana u Srbiji u budžet uplaćivati sav porez na profit", naglasio je Krendal.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;