INFONET-468X60-BANNER

Građani će morati da ulože 50 evra po radijatoru

26.03.2013. | EKOkuće

Građani Srbije bi za uvođenje obaveznih termostatskih ventila za radijatore mogli da plaćaju oko 250 evra po stanu prosečne kvadrature, a država će razmotriti mogućnost da im pomogne pri toj nabavci, rečeno je u Ministarstvu energetike.

Nabavka će biti obavezna pri prelasku toplana na naplatu grejanja po utrošku, a vrednost jednog termostatskog ventila stručnjaci procenjuju na oko 50 evra. Po Zakonu o racionalnoj potrošnji energije, toplane moraju da pređu na nov način naplate do grejne sezone 2015. godine.

"Od 1. januara 2014. godine počinje da radi Fond za energetsku efikasnost koji će domaćinstvima, opštinama i institucijama, omogućiti kandidovanje za projekte energetske efikasnosti, a jedan od prioriteta može biti pomoć u nabavci tih ventila", rekao je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Prema njegovim rečima, još je rano pričati o mehanizmima pomoći građanima, jer program finansiranja i prioriteti Fonda tek treba da se definišu, ali će ta institucija imati mogućnost budžetskog finansiranja, subvencionisanja kamatne stope i davanja garancija preko komercijalnih banaka.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović rekao je da bi lokalne samouprave trebalo da utvrde pomoć građanima pri nabavci termostatskih ventila, pre nego što toplane u Srbiji pređu na naplatu toplotne energije po utrošku. On zamera i zbog komplikovanog načina izračunavanja utroška toplote iz koga se ne vidi jasno koliki su gubici pri transportu, čime se ti troškovi stavljaju na teret građana.

Papović je kazao da dosadašnja iskustva građana, čije toplane već naplaćuju isporuku toplotne energije po utrošku, pokazuju da cena grejanja može biti veća i do 30% nego ona koju su plaćali po kvadratnom metru.

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović, rekao je da većina toplana koje grejanje obračunavaju po utrošku daju i mogućnost otplate potrebnih ventila na rate, u tom slučaju je rata oko 1.000 dinara mesečno. On je potvrdio da distributivne mreže srpskih toplana imaju i do 25% gubitka energije.

Direktor šabačke toplane Milan Stošić je naveo da se u stambenim zgradama građani masovno opredeljuju za pojedinačno merenje utroška toplotne energije, ali da je ta investicija problem socijalno ugroženim porodicama. Stošić je rekao da iskustva pokazuju da ušteda u energentima, ali i u novcu, kod novog sistema naplate može biti i do 30%.

U Srbiji se oko 25% domaćinstava greje preko toplana.

 

Komentari: 1

djordje 01.04.2013 23.25.42

Lako je preko tudje grbace isterivati problematicnu efikasnost, a gde je tu zamena obicne pumpe elektronskom koja do 3 puta skuplja? U zgradama sa usponskim vodovima kakvih je oko 90% sama zamena ventila nije dovoljna, da bi se izmerila potrosnja treba jos puno stvari. Olako se ulazi u ovaj posao a racuna se da gradjani plate. A sta ako pocne akcija iskljucivanja od toplana, i grejanje na druge izvore? Nije to jos za nas ima puno vaznijih stvari. Pozdrav ing Djordje

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;