Fabrika cementa Lafarge iz Beočina dobila integrisanu ekološku dozvolu

13.03.2013. | EKOkuće

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine dodelio je integrisanu dozvolu fabrici Lafarge BFC u Beočinu, za rad celokupnog postrojenja za proizvodnju cementa, saopšteno je u pokrajinskoj Vladi.

Pomoćnica resornog pokrajinskog sekretara Tatjana Đurić uručila je ovaj značajan dokument koji garantuje najveći stepen zaštite životne sredine, direktoru Lafarge Srbija Kostinu Borku u prisustvu mnogobrojnih zvanica, poslovnih partnera, predstavnika pokrajinske vlasti, lokalne samouprave i zaposlenih u toj kompaniji.

Beočinska fabrika cementa jedna je od prvih u Srbiji koja je podnela zahtev za dobijanje integrisane dozvole i prva fabrika u Vojvodini koja je tu dozvolu dobila.

U okviru svečanosti povodom obeležavanja hiljadu dana bez povrede na radu u fabrici u Beočinu, Tatjana Đurić objasnila je da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na zahtev Lafarge, izdao prvu integrisanu dozvolu za postrojenje u ovoj fabrici za poslovanje na teritoriji Vojvodine.

Sekretarijat je, inače, dodelio još jednu integrisanu dozvolu za sprečavanje i kontrolu zagađivanja prema evropskim standardima u hemijskoj industriji, za novosagrađeno postrojenje u okviru domaće kompanije Duochem.

“Ovom dozvolom garantuju se minimalna zagađenja, odnosno najviši uslovi zaštite životne sredine i najmanji rizik po zdravlje stanovnika. Dozvola se izdaje onim operaterima koji su potencijalni najveći zagađivači, a sa ciljem da ta zagađenja kontrolišemo i smanjimo. Mere propisane u dozvoli usaglašene su sa postojećim standardima u Evropskoj uniji i utoliko je veoma teško dobiti taj dokument, koji zahteva određena ulaganja. Lafarge"je to učinio i evo, nakon dve godine, dobio je ovakvu dozvolu”, kazala je pomoćnica pokrajinskog sekretara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!
veselnik 01.02.2019.
Reference ove vlasti i nisu bas za hvalu. T...
veselnik 01.02.2019.
Znaci stranci bolje od nas znaju kakav je "...