Fabrika cementa Lafarge iz Beočina dobila integrisanu ekološku dozvolu

13.03.2013. | EKOkuće

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine dodelio je integrisanu dozvolu fabrici Lafarge BFC u Beočinu, za rad celokupnog postrojenja za proizvodnju cementa, saopšteno je u pokrajinskoj Vladi.

Pomoćnica resornog pokrajinskog sekretara Tatjana Đurić uručila je ovaj značajan dokument koji garantuje najveći stepen zaštite životne sredine, direktoru Lafarge Srbija Kostinu Borku u prisustvu mnogobrojnih zvanica, poslovnih partnera, predstavnika pokrajinske vlasti, lokalne samouprave i zaposlenih u toj kompaniji.

Beočinska fabrika cementa jedna je od prvih u Srbiji koja je podnela zahtev za dobijanje integrisane dozvole i prva fabrika u Vojvodini koja je tu dozvolu dobila.

U okviru svečanosti povodom obeležavanja hiljadu dana bez povrede na radu u fabrici u Beočinu, Tatjana Đurić objasnila je da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na zahtev Lafarge, izdao prvu integrisanu dozvolu za postrojenje u ovoj fabrici za poslovanje na teritoriji Vojvodine.

Sekretarijat je, inače, dodelio još jednu integrisanu dozvolu za sprečavanje i kontrolu zagađivanja prema evropskim standardima u hemijskoj industriji, za novosagrađeno postrojenje u okviru domaće kompanije Duochem.

“Ovom dozvolom garantuju se minimalna zagađenja, odnosno najviši uslovi zaštite životne sredine i najmanji rizik po zdravlje stanovnika. Dozvola se izdaje onim operaterima koji su potencijalni najveći zagađivači, a sa ciljem da ta zagađenja kontrolišemo i smanjimo. Mere propisane u dozvoli usaglašene su sa postojećim standardima u Evropskoj uniji i utoliko je veoma teško dobiti taj dokument, koji zahteva određena ulaganja. Lafarge"je to učinio i evo, nakon dve godine, dobio je ovakvu dozvolu”, kazala je pomoćnica pokrajinskog sekretara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...