INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energoprojekt gradi i posle kazne

09.01.2013. | Novosti

"Energoprojekt" u ovom trenutku ima ugovorene poslove vredne 480 miliona evra, tako da poslovanje ovog građevinskog giganta nije ugroženo uprkos zabrani Svetske banke da "Energoprojekt niskogradnja" u naredne dve i po godine dobija poslove koje kreditira ova finansijska institucija.

Zabranu primenjuje i Evropska banka za obnovu i razvoj, potvrdio je Vladimir Milovanović, generalni direktor "Energoprojekt holdinga". Razlog zbog kojeg se srpska kompanija našla na "crnoj listi" SB su poslovi u Ugandi, za koje je "Niskogradnja" neprimereno korigovala reference, odnosno prikazala veći broj završenih kilometara nego što je zaista izgradila.

- "Energoprojekt niskogradnja" je samo jedna od devet firmi koje su u sastavu "Enegroprojekt holdinga" – kaže Milovanović. - Problem jeste ozbiljan, ali je "Niskogradnja" dobro obezbeđena poslovima za naredni period, tako da ćemo kaznu preživeti. Problem je nastao 2004. godine kada se "Energoprojekt" vraćao na svoja tržišta. Tada je posao na izgradnji puteva ugovoren sa vladom Ugande. Potom se u finansiranje uključila i Svetska banka i zbog sankcija mi nismo imali potrebne reference i nismo prošli pretkvalifikaciju. Jedini zločin "Niskogradnje" je što su reference o izvedenoj kilometraži korigovane za toliko koliko je bilo potrebno da se prođe pretkvalifikacija. Jednostavno nisu korišćeni verodostojni podaci. Sve te poslove smo uradili kvalitetno i u roku, prošli smo sve kontrole i nije bilo nijedne zamerke. Onda je 2011. godine SB pokrenula istragu o korupciji u Ugandi.

Nezvanično, "Energoprojekt" je čak bio pod velikim pritiskom da ukaže na korupciju, koje nije bilo. Ali SB je zato našla propust u referencama i tokom 2012. godine trajali su pregovori sa bankom. "Energoprojekt niskogradnja" je priznala propust i ugovorena je kazna od dve i po godine.

Već ugovoreno

- Zabrana se odnosi na nove poslove, a ne na one koji su već ugovoreni – ističe Milovanović. - "Niskogradnja", dakle, nastavlja da radi tunel "Straževicu", koji se finansira iz budžeta, zatim tunel na Koridoru 11 koji se finansira iz kredita Azerbejdžana, radimo za vladu Perua, pa i u Ugandi jedan projekat, koji finansira SB. Očekujemo nove poslove iz kineskog kredita na Koridoru 11 kao i poslove na izgradnji regionalnih saobraćajnica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;