INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Da li je građevinarstvo samo "muški posao"?

11.06.2012. | Tanjug

Žene su veoma malo zastupljene u građevinskom sektoru Srbije, što pripadnice lepšeg pola objašnjavaju postojanjem predrasuda i tvrde da mogu sve da rade isto kao i muškarci.

"Raditi u građevinarstvu je potpuno isto kao i u bilo kom drugom sektoru - medicini, pravosuđu i slično", rekla je Tanjugu jedna od prvih bageristikinja u Srbiji sa licencom i urednica građevinskog portala "Yu Build" Kristina Đorđević.

Žene su se, prema Đorđevićevoj, do sada izborile za učešće u nekim oblastima koje su važile za tradicionalno muške, kao što su medicina i pravo, ali i u nekim fizički zahtevnim oblastima poput vojske i policije, dok građevinarstvo još uvek "odoleva".

Uprkos tome, zaposleni na gradilištima su kazali Tanjugu da bi im baš prijalo da u tom poslu bude više žena i da im je krivo što moraju stalno da budu okruženi muškarcima. "Apelujem na sve pripadnice lepšeg pola da se oprobaju, jer ako sam mogla ja da naučim upravljanje bagerom mogle bi i one. Mislim da su neki ženski poslovi mnogo neudobniji, na primer rad u poslastičarnici ili fizerskom salonu, gde se po ceo dan stoji u jednom položaju", istakla je Đorđevićeva.

Na gradilištima je angažovano svega jedan odsto žena, dok je u direkcijama građevinskih firmi zaposleno čak 80 odsto žena koje rade na papirologiji. Đorđevićeva je primetila da muškarci, iako ih ima brojčano manje u direkcijama firmi, zauzimaju više položaje, bez obzira na nivo obrazovanja. "Iako nas je dosta manje u građevinskom sektoru, ima veoma uspešnih pripadnica lepšeg pola", rekla je Đorđevićeva navodeći kao primer žene koje uspešno vode razna preduzeća.

Žene su, prema mišljenju Đorđevićeve, odgovornije od muškaraca i veoma su stručne u građevinarstvu. Inače, žena ima sve više na građevinskim fakultetima, iako su do skoro bile prava retkost. Đorđevićeva je kazala da je svojim primerom htela da doprinese emancipaciji žena u građevinskom sektoru, ali da ne želi da to pitanje povezuje sa rodnom ravnopravnošću, jer nije problem u državi i zakonima, već mentalitetu naroda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;