INFONET-468X60-BANNER

Posao za 1.200 ljudi u solarnom parku u Pirotu

07.05.2012. | Blic

Ovih dana biće potpisan sporazum o izgradnji najvećeg solarnog parka na svetu "Onegiga" na 3.000 hektara. Najverovatnije će lokacija za postavljanje solarnih panela biti Pirotski okrug, otkriva za "Blic" Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Fabrika i energana uposliće 1.200 ljudi.

Sporazum o investiciji vrednoj 1,7 milijarde evra će potpisati Vlada i investicioni fond "Securum Equity Partners" sa sedištem u Luksemburgu. Odmah posle toga kompanija "MX grupa" treba da počne sa izgradnjom fabrike u Srbiji koja će praviti opremu za park. - U sporazum su ugrađene nesporne odredbe kao što je ta da se država obavezuje da investitoru ustupi zemljište koje neće biti poljoprivredno, niti na ekskluzivnim lokacijama.

Ovaj dokument nema obavezujući karakter jer je ostalo da se preciziraju bitne stvari kao što je priključenje na visokonaponske električne vodove od parka do prenosne elektromreže - kaže Đurić i dodaje da investitor nije tražio da mu država plati podsticajne tarife za proizvodnju. To je zato što će sva energija koja se proizvede u ovom parku kapaciteta 1.000 megavata biti namenjena izvozu, mahom u EU. Đurić kaže da je zasad nekoliko opština u Pirotskom okrugu u opticaju za izgradnju solarne energane.

- Idealno bi bilo da pronađemo četiri lokacije od po 750 hektara, mada bi investitoru odgovaralo i da to bude šest parcela od po 500 hektara - kaže Đurić.

Prema rečima Ivana Matejaka, menadžera "Securum Equity Partners" potencijal sunčevog zračenja je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi.

- U poređenju sa Nemačkom potencijal je veći skoro za 40 odsto - kaže Matejak za "Blic".

Prema njegovim rečima, ako dobiju sve dozvole za gradnju na vreme, od januara 2013. bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka koja bi se po fazama odvijala do kraja 2015. Prvi "zeleni" kilovati izaći će na tržište u drugom tromesečju sledeće godine. U fabrici za izradu solarne opreme bi trebalo da radi 200 ljudi, mahom projektanata, inženjera građevine i arhitekture, radnika, dok bi solarni park trebalo da zaposli još 1.000 ljudi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;