Zaključci sa konferencije "Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi"

21.10.2011. | Economy

Učesnici regionalne konferencije o energetskoj budućnosti Energija - Razvoj - Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi zaključili su da je u JI Evropi neophodna regionalna saradnja da bi se energetski resursi optimalno iskoristili, izgradila energetska infrastruktura i realizovali projekti energetske efikasanosti i obnovljivih izvora energije, a to će doprineti i bržim evrointegracijama.

Na konferenciji je naglašeno da bi u energetiku regiona jugoistočne Evrope moglo biti investirano 240 milijardi evra do 2020. godine i da je potrebno raditi na zajedničkom korišćenju energetskih resursa kao što je hidropotencijal i slivovi reka.

Kako su naglasili učesnici, neophodno je raditi i na uvođenju zelene ekonomije u kojoj je samo u Srbiji moguće otvoriti desetine hiljada radnih mesta, što istovremeno utiče na poboljšanje javnog zdravlja i obezbeđuje budućnost planete. Zemlje regiona treba da vode dugoročan dijalog o energetskoj efikasnosti, OIE i održivom korišćenju energije i da međusobno prenose stečena znanja i iskustva iz te oblasti.

Sledeći regionalni skup biće organizovan u Zagrebu, u jesen 2012. godine, sa težištem na ulozi lokalnih vlasti i ostalih aktera javnog života u ostvarivanju višeg stepena energetske efikasnosti i održivog korišćenja energije.

Na dvodnevnoj konferenciji je učestvovalo oko 250 učesnika iz 15 evropskih zemalja - predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, eskperti, predstavnici medija, civilnog društva i biznisa. Ona je održana pod pokroviteljstvom Borisa Tadića predsednika Srbije, a u okviru predsedavanja Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi - SEECP.
Predsedniku Srbije je, pred zvanično otvaranje konferencije, uručena nagrada ETA. Laureati su, pored Tadića, i Rambo Amadeus i Ivo Josipović, kome će nagrada biti uručena naknadno.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece