Šoškić odbija da posluša Vladu

23.06.2011. | LJ. Račić | Press

Mada je na najvišem nivou protekle nedelje doneta odluka da se Narodna banka Srbije na sve načine privoli da makar odloži odluku koja treba da stupi na snagu 1. jula, na novim pregovorima nije bilo nikakvog pomaka. Sastanak je održan u NBS, a prisustvovali su predstavnici 19 najvećih banaka u Srbiji, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), Građevinske direkcije Srbije....

Izvor dnevnog lista Press koji je prisustvovao ovom sastanku rekao je da su predstavnici Dulićevog ministarstva i Građevinske direkcije još jednom ukazali na negativne efekte predložene mere koja bi mogla potpuno da zaustavi gradnju i prodaju stanova.

"Državni sekretar ministarstva predložio je da se primena ove mere odloži za osigurane stambene kredite kako bi se građevini dalo malo vremena da se oporavi od efekata krize, a bankama da pripreme dinarske izvore plasmana. Predstavnik građevinske direkcije ukazao je da su dovedeni u pitanje mnogobrojni građevinski projekti. Bankari su manje komentarisali odluku centralne banke, jer, kako god se okrene, moraju da je se pridržavaju", kaže izvor Press-a.

S druge strane, predstavnici centralne banke, viceguverneri NBS Mira Erić-Jović i Bojan Marković, ponovili su da učešće od 20% nije u suprotnosti sa uredbom Vlade o subvencionisanju stambenih kredita i da je cilj NBS pre svega smanjenje rizika u finansijskom sistemu i postepeno preusmeravanje na kreditiranje u domaćoj valuti.

Osnovni problem za Vladu Srbije jeste činjenica da je Narodna banka Srbije nezavisna institucija i da ne postoji nijedan zakonski način da se centralna banka natera da promeni odluku. Ipak, od posrednog pritiska na guvernera Šoškića neće se odustati u narednim danima.

 
Share |

Komentari: 1

Bojan 28.06.2011 10.15.31

Interesantno je da dok nasa centralna banka pokusava svim silama da ugusi gradjevinarski sektor industrije, u istom trenutku EU trazi od Velike Britanije stambenu reformu, tj.:
Preporuke Evropske komisije fokusirane su na pozive na promenu politike koje bi dovela do pristupačnijeg vlasništva i manjih rizika za potrošače i banke. Upozoravaju da su cene, uprkos naglom padu tokom recesije, „ostale na izuzetno visokom nivou“, da smanjuju broj transakcija, zaustavljaju potrošnju u domaćinstvima i pogađaju poreske obveznike visokim stopama stambenih kredita, doprinoseći pogoršanju britanske fiskalne pozicije.

EU je pozvala na sveobuhvatnu reformu „sa ciljem da se ublaže problemi dostupnosti nekretnina i potrebom za državnim stambenim subvencijama. Tu bi trebalo da bude uključena i reforma hipotekarnog tržišta i oporezovanja imovine.“

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...