INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opala prodaja nameštaja

23.06.2011. | D. Marinkvić | Večernje novosti

Promet u salonima nameštaja u Srbiji, u proseku je opao za petinu. U manjim prodavnicama prodaja je gotovo prepolovljena, a zbog većih troškova od zarade, mnogi trgovci morali su da zatvore svoje radnje.

Besparica je uslovila i značajna sniženja cena nameštaja. Tako su pojedini komadi nameštaja jeftiniji i do 70%.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić za dnevni list Novosti je rekao da se u salonima Simpa nameštaj vrhunskog kvaliteta po aktuelnim popustima može kupiti i za trećinu povoljnije. Pojedini komadi su na specijalnim popustima, i tada im je cena značajno snižena. U slučaju kada ostane malo iz serije ili su pak oštećeni, cena padne i do 70%.

Disić ukazuje da je njihov spas u izvozu, jer 60% proizvodnje plasiraju na inostrano tržište, u 26 zemalja Evrope i sveta, a ostalo nude na domaćem tržištu. "Imamo dobar kvalitet, dizajn i cenu i za 10% smo povećali prodaju nameštaja strancima u odnosu na prethodnu godinu", kaže Disić. "U ovim uslovima izvoz je jedini spas za Simpo i zahvaljujući tome preživljavamo."

Uobičajeno svakog meseca, u salonima Forma ideale organizuju se akcijska sniženja. Pojedini modeli nameštaja su jeftiniji i do 40%.

Nikola Ružičić iz Forma ideale, kaže da su tu najčešće popusti od 10 do 40% i to na 60 artikala, što je značajna brojka u ovoj branši. Pritom, nameštaj mogu da otplate na 90 dana bez kamate. "To se pokazalo jako dobro", kaže Ružičić i dodaje da polovinu ukupne proizvodnje Forma ideale plasira na okolna tržišta, ali i u EU i Rusku federaciju.

Domaći nameštajci nisu konkurentni na svetskom tržištu. Razlog - visoke cene proizvodnje, oprema je zastarela, tehnologija slaba, neadekvatni uslovi privređivanja.
"Veliki su nameti i to mora da se promeni. Posebno su visoke bankarske kamate i to ne bi mogle ni daleko razvijenije zemlje da izdrže", zaključuje Slađan Disić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;