Energija za zagrevanje staklenika, plastenika i grada - Za istraživanje potencijala geotermalne vode u Leskovcu milion evra

05.04.2011. | eKapija

Grad Leskovac će u projekat ispitivanja geotermalnih voda uložiti milion evra. Ukoliko se utvrdi postojanje tog obnovljivog izvora energije, geotermalna voda će se koristiti za zagrevanje plastenika, staklenika, a možda i za grejanje grada.

Opštinska uprava je najavila tender za istraživanje potencijala geotermalne energije i izradu eksploataciono – istražnog bunara dubine 1.500 m na području Leskovačke kotline.

- Naš cilj je da utvrdimo sastav tla i količinu minerala i da potvrdimo potencijal te energije. Planiramo da geotermalnu vodu koristimo za zagrevanje plastenika, staklenika, a ako bude moguće i za grejanje grada. Nije isključena ni mogućnost za izgradnju banje, koja bi sa sadašnjom Klinikom za vantelesnu oplodnju zaukružila medicinsku ponudu našeg kraja - izjavio je Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Kako je ranije najavljeno, Tehnološki fakultet i preduzeća "Spektar" iz Čačka i "Fortuna" iz Leskovca uradiće projekat transporta vode od izvora do staklenika i plastenika. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj za ovaj projekat dalo je 2,5 miliona dinara, a još 1,5 lokalna samouprava.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...