Energija za zagrevanje staklenika, plastenika i grada - Za istraživanje potencijala geotermalne vode u Leskovcu milion evra

05.04.2011. | eKapija

Grad Leskovac će u projekat ispitivanja geotermalnih voda uložiti milion evra. Ukoliko se utvrdi postojanje tog obnovljivog izvora energije, geotermalna voda će se koristiti za zagrevanje plastenika, staklenika, a možda i za grejanje grada.

Opštinska uprava je najavila tender za istraživanje potencijala geotermalne energije i izradu eksploataciono – istražnog bunara dubine 1.500 m na području Leskovačke kotline.

- Naš cilj je da utvrdimo sastav tla i količinu minerala i da potvrdimo potencijal te energije. Planiramo da geotermalnu vodu koristimo za zagrevanje plastenika, staklenika, a ako bude moguće i za grejanje grada. Nije isključena ni mogućnost za izgradnju banje, koja bi sa sadašnjom Klinikom za vantelesnu oplodnju zaukružila medicinsku ponudu našeg kraja - izjavio je Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Kako je ranije najavljeno, Tehnološki fakultet i preduzeća "Spektar" iz Čačka i "Fortuna" iz Leskovca uradiće projekat transporta vode od izvora do staklenika i plastenika. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj za ovaj projekat dalo je 2,5 miliona dinara, a još 1,5 lokalna samouprava.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...