Energija za zagrevanje staklenika, plastenika i grada - Za istraživanje potencijala geotermalne vode u Leskovcu milion evra

05.04.2011. | eKapija

Grad Leskovac će u projekat ispitivanja geotermalnih voda uložiti milion evra. Ukoliko se utvrdi postojanje tog obnovljivog izvora energije, geotermalna voda će se koristiti za zagrevanje plastenika, staklenika, a možda i za grejanje grada.

Opštinska uprava je najavila tender za istraživanje potencijala geotermalne energije i izradu eksploataciono – istražnog bunara dubine 1.500 m na području Leskovačke kotline.

- Naš cilj je da utvrdimo sastav tla i količinu minerala i da potvrdimo potencijal te energije. Planiramo da geotermalnu vodu koristimo za zagrevanje plastenika, staklenika, a ako bude moguće i za grejanje grada. Nije isključena ni mogućnost za izgradnju banje, koja bi sa sadašnjom Klinikom za vantelesnu oplodnju zaukružila medicinsku ponudu našeg kraja - izjavio je Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Kako je ranije najavljeno, Tehnološki fakultet i preduzeća "Spektar" iz Čačka i "Fortuna" iz Leskovca uradiće projekat transporta vode od izvora do staklenika i plastenika. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj za ovaj projekat dalo je 2,5 miliona dinara, a još 1,5 lokalna samouprava.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...