SFSOPLATE-468X60-BANNER

Savet zelene gradnje Srbije - Program edukacije i analize proizvoda i materijala za zelenu gradnju

31.03.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Savet zelene gradnje Srbije započinje program obuke proizvođača, distributera i izvođača građevinskih radova kako bi svoju ponudu usaglasili sa LEED sistemom sertifikacije zelenih zgrada.

LEED standard definiše karakteristike proizvoda, materijala i usluga za projektovanje, izgradnju, završnu obradu i opremanje koje je potrebno ispuniti kako bi projekat dobio sertifikat za zelenu zgradu. Prvi ovakvi projekti već su otvoreni u Srbiji i prilagođavanjem ponude zelenoj gradnji dolazi se do konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu.

Marija Golubović, LEED AP (akreditovani LEED profesionalac) i predsednik Saveta zelene gradnje Srbije, govoreći o novom angažmanu Saveta zelene gradnje Srbije rekla je da nije daleko ni vreme kada će zeleni standardi biti obavezni:

- U Republici Srbiji, u toku je već nekoliko projekata koji konkurišu za LEED, a ovaj trend će se nastaviti i u budućnosti. Zato pozivamo firme da pronađu mesto za svoje ponudu prilikom izrade specifikacija za LEED projekte.

- Gradnja po zelenim standardima još neko vreme predstavljaće oznaku posebnog kvaliteta a zatim će zeleni standardi zameniti sadašnje. Smenu standarda firme mogu dočekati u mestu, a mogu se već sada priključiti novom, zelenom talasu. Zadatak Saveta zelene gradnje Srbije, kao člana Svetskog saveta zelene gradnje, jeste da im u tome pomogne.

Golubović kaže da su distributeri inostrane robe u ovom trenutku u blagoj prednosti jer verovatno već imaju na raspolaganju odgovarajuću dokumentaciju u vezi sa načinom na koji donosi poene u okviru sertifikacije zelenih zgrada:

- Uspešne inostrane firme uglavnom su već sprovele ovakve analize i distributerima na srpskom tržištu mogu da dostave dokumentaciju. Međutim, od ključne važnosti za domaću industriju jeste da sazna komparativne prednosti i da svoje proizvode plasira na LEED projektima. Prva prednost leži u tome što LEED promoviše upotrebu lokalnih materijala i to je šansa koju treba iskoristiti.

Iz Saveta takođe pozivaju firme da im se obrate za pomoć prilikom izrade analize "zelenosti" materijala, proizvoda i usluga:

- Na srpskom tržištu već postoje građevinski proizvodi koji ispunjavaju uslove za LEED poene, ili im malo nedostaje. Analizom proizvoda želimo da pomognemo domaćoj industriji da iskoristi šansu na polju zelene gradnje i da prikupi svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna projektantima zelenih zgrada. Firme nas mogu kontaktirati direktno, ali i na Sajmu građevinarstva u Beogradu gde se Savet prvi put pojavljuje ove godine - kaže Marija Golubović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;