INFONET-468X60-BANNER

Kontroverze oko Beogradskog sajma: Poziv za inspekcijski nadzor

14.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) izrazio je zabrinutost povodom odluke o izdvajanju Hale 1 iz kompleksa Beogradskog sajma, smatrajući ovaj potez nezakonitim, prenela je Beta.

Beogradski sajam

Baogradski sajam (Foto: Gradjevinarstvo.rs)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je 5. februara 2023. urbanistički projekat koji omogućava izuzimanje Hale 1 iz "ostatka" kompleksa, što po mišljenju RERI-ja otvara put za moguće rušenje susednih hala u korist projekta Beograd na vodi. Donošenje ovog projekta, ministarstvo je obrazložilo potrebom da se u skladu sa statusom zaštite objekta definiše i formira građevinska parcela javne namene.

RERI ističe da je odluka ministarstva zasnovana na neistinitim pretpostavkama, s obzirom na to da Hala 1 već ima status zaštićenog spomenika kulture od 19. februara 2009. godine, nezavisno od njene lokacije ili pripadnosti jedinstvenoj građevinskoj parceli javne namene. Ovaj institut upozorava da urbanistički projekat ne tretira Halu 1 na adekvatan način, već je posmatra isključivo kao entitet za izdvajanje, što dodatno potvrđuje činjenica da je inicijator i investitor projekta privatno preduzeće Beograd na vodi.

Dodatno, RERI navodi da skoro godinu dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora između države i Beograda na vodi, kojim je ovo preduzeće steklo vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi Beogradski sajam, promena vlasništva nad parcelama još uvek nije uneta u katastar nepokretnosti, a detalji ugovora nisu javno dostupni.

Zbog navedenih razloga, RERI je 13. februara ove godine uputio zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad urbanističkim projektom za Halu 1 Beogradskog sajma, tražeći reakciju urbanističke inspekcije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;