SFSOPLATE-468X60-BANNER

Prva pasivna kuća u Hrvatskoj: Uloga prozora u stvaranju savršenog prostora

25.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Luksuzna kuća Barban, koja se trenutno sertifikuje prema energetskom standardu Pasivne Kuće, postavlja nove granice u građevinskom sektoru. Ovaj projekat, delo ovlašćenog projektanta Pasivne Kuće Antuna Plenkovića, ističe značaj energetske efikasnosti i održivog razvoja u savremenoj arhitekturi.

Planirani izgled (Foto: Antun Plenković, projektant)

Ova kuća je prvi objekat niskoenergetske potrošnje u Hrvatskoj koji će dobiti sertifikat koji potvrđuje da je projektovana i izgrađena u skladu sa Passive House standardom, ispunjavajući sve kriterijume poput odgovarajuće temperature, visokog kvaliteta vazduha i minimalne potrošnje energije. Biće uključena u globalnu bazu podataka o pasivnim kućama.

Projektovanje s vizijom: Kvalitetni prozori i stolarija za dobru izolaciju

Tokom projektovanja, posebna pažnja posvećena je izboru vrhunskih prozora, od okvira do stakla i rubnih letvica. Kombinacija visokokvalitetne termoizolacije i kvalitetne stolarije obezbeđuje optimalnu unutrašnju klimu i ujednačenu temperaturu na svim površinama prostora, uključujući zidove, podove i prozore, stvarajući osećaj prijatne topline čak i bez stalnog grejanja ili hlađenja.

Za ovu kuću su prvobitno planirani klasični GEALAN S 9000 prozorski profili, ali su oni zamenjeni serijom GEALAN S 9000 LUMAXX. Zahvaljujući uskim, tankim profilima, postignute su bolje performanse, jer veća površina stakla doprinosi boljem ukupnom koeficijentu prozora i većim solarnim dobicima tokom zime.

Mehanička ventilacija za maksimalnu energetsku efikasnost

Ugradnja mehaničke ventilacije sa rekuperacijom je još jedan ključni aspekt PH standarda. Ovaj sistem konstantno uvodi svež vazduh i istovremeno izvlači ustajali, čime štedi energiju vraćanjem toplote. Energija potrebna za grejanje iznosi oko 15kWh/m2, dok za hlađenje iznosi 4kWh/m2.

Posebna pažnja posvećena je izboru vrhunskih prozora (Foto: Bojan Širola)

Integracija kliznih stena HST u projekat dodatno naglašava funkcionalnost i estetiku prostora. Specijalno dizajnirani profili omogućavaju jednostavnu transformaciju prostora, čineći ga prilagodljivim i praktičnim.

Proces sertifikacije i kontrola kvaliteta

Sve informacije o projektu, uključujući i one vezane uz ugradnju prozora, postavljene su na onlajn platformu gde ih Passive House sertifikator proverava.

Zgrada koja ne propušta vazduh, izgrađena po PH standardu, je pet puta bolja od zakonskog minimuma propisanog za nZEB - zgrade gotovo nulte potrošnje, što se proverava Blower Door testom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;