SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EXPO 2027: Pet investitora konkurisalo za subvencije za hotelijere

28.06.2024. | Blic

Kako bi povećala kapacitete za smeštaj posetilaca EXPO manifestacije, Vlada Srbije odlučila je da subvencioniše investitore u Beogradskom okrugu. S obzirom da trenutno postoji 119 hotela, što nije dovoljno za očekivanih 2,6 miliona posetilaca, prema informacijama "Blic Biznisa", pet kompanija je izrazilo interesovanje za ovu vrstu pomoći, planirajući ulaganja od oko 165 miliona evra.

Hotel

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Državna pomoć iznosi 20% od predviđene vrednosti investicije u hotele sa tri ili više zvezdica, koji imaju najmanje 50 smeštajnih jedinica. Novac je namenjen kako za izgradnju novih objekata, tako i za rekonstrukciju postojećih. Ovaj podsticaj postao je dostupan u novembru prošle godine kada je izmenjena uredba o dodeli podsticaja za privlačenje direktnih ulaganja u hotelski smeštaj, koja je ranije bila fokusirana isključivo na banjski turizam, navodi Blic Biznis.

Proširenjem uredbe omogućeno je da sada konkurišu projekti čija je minimalna vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva pet miliona evra, dok je za rekonstrukciju taj iznos dva miliona.

Ovim korakom država želi da podstakne investitore u hotelijerstvu jer je jasno da trenutni kapaciteti od 119 hotela sa oko 7.600 smeštajnih jedinica, odnosno 10.580 kreveta, nisu dovoljni ni za 1.400.000 turista, koliko ih je Beograd posetilo prošle godine.

Iako su bespovratna sredstva značajan podsticaj, do sada se prijavilo samo pet investitora. Ipak, očekuje se povećanje broja prijava do kraja godine kada se konkurs zatvara. Prijave se podnose Razvojnoj agenciji Srbije (RAS).

Iz RAS-a objašnjavaju za Blic Biznis da su trenutno u procesu obrade prijava pet investitora, koji planiraju ulaganja od preko 164,5 miliona evra. Procedura podrazumeva da ulagač podnosi prijavu RAS-u, a Odluku o dodeli sredstava donosi Savet za ekonomski razvoj. Nakon toga, Ministarstvo privrede zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava.

Investitori su obavezni da obezbede učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, navodi RAS. Sredstva mogu biti dodeljena pod uslovom da se direktno ulaganje zadrži na istoj lokaciji u periodu od najmanje pet godina nakon realizacije projekta i da se u tom periodu održava kategorija hotela.

Pomoć ne mogu dobiti kompanije sa neizmirenim poreskim obavezama, one u kojima država ima vlasnički udeo, kao ni one koje su obavezne da vrate prethodno dodeljenu državnu pomoć ili im je raskinut ugovor o dodeli sredstava, osim u slučaju sporazumnog raskida.

RAS ne želi da otkriva identitet pet hotelijera koji su podneli zahteve za subvencije, ali se s obzirom na visinu ulaganja od 164,5 miliona evra pretpostavlja da se radi o velikim domaćim i stranim investitorima, navodi Blic Biznis.

Iz RAS-a objašnjavaju da su uslovi za dobijanje subvencija povoljni, ali upozoravaju da se sredstva moraju vratiti ukoliko se ugovorne obaveze ne ispune u predviđenom roku. Ministarstvo privrede ima pravo da, na osnovu izdatih bankarskih garancija i blanko solo menica, naplati sredstva do visine iznosa isplaćenih subvencija, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;