Investitori čekaju sa više od 150 miliona evra

15.11.2010. | Bojana Stamenković | Blic

Srbija bi u oktobru 2011. godine mogla da dobije prvu vetroelektranu instalisane snage pet megavata. Naša zemlja, tvrde stručnjaci poseduje veliki potencijal za proizvodnju struje iz vetra.

Ipak, ovakvi projekti su veoma skupi, a investitori kažu da ih dodatno koče i veoma komplikovane procedure za dobijanje dozvola, zbog čega realizacija ovakvog posla dugo traje.

Energetski potencijal vetra u Srbiji je procenjen na instalisanu snagu od oko 1.300 MW, a najperspektivnije lokacije za izgradnju elektrana na vetar su planina Midžor, Suva planina, Vršački breg, Stara planina, Deli Jovan, Krepoljin, Tupižnica, Juhor i Jastrebac.

Međutim, i pored ovako brojnih i povoljnih uslova i mesta za izgradnju vetrenjača, kod nas još nije podignut nijedan vetropark. Jedan od razloga za to je i činjenica da je izgradnja vetrenjača veoma skupa s obzirom na to da investicija u jedan megavat košta od 1,7 do dva miliona evra. Još veća prepreka je komplikovana procedura za dobijanje dozvola, a ukupno ih je potrebno 26.

Maja Banjalić, menadžer za Srbiju u preduzeću MK Fintel Vind, kaže da barijere u zakonskoj regulativi koje se odnose na razvoj projekata vetroelektrana u Srbiji, uz nedorečenosti zakona u nekim slučajevima, još uvek postoje.

*tabela preuzeta iz dnevnih novina Blic.

– MK Fintel Wind je zajedno sa ostalim najvećim investitorima u projekte vetra Continental Wind Partners, Energowindom, Vetroparkom Inđija i Kelagom osnovao Srpsko udruženje investitora u energiju vetra (Serbain Wind Energy Association – SEWEA) sa namerom se identifikuju prepreke koje bi se dalje predstavile nadležnim institucijama radi njihovog lakšeg prevazilaženja – navodi Banjalić.

Na pitanje kada bi ovo preduzeće moglo da počne s gradnjom prve vetroelektrane, ona odgovara da je početak male vetroelektrane La Piccolina, ukupne instalisane snage 5 MW, planiran za juli 2011. godine.

– Završetak izgradnje same vetroelektrane i njenog priključnog voda na distributivni elektroenergetski sistem očekuje se u oktobru 2011. Puštanje u rad ostalih vetroelektrana je planirano za kraj 2012. i početak 2013. godine. MK Fintel Wind trenutno razvija četiri projekta izgradnje vetroelektrana na tri različite lokacije u Srbiji sa procenjenom ukupnom investicijom preko 150 miliona evra – ističe Banjalić.

Ipak, iako je ulaganje u ovakvu vrstu posla prilično skupo, investitori imaju razlog da požure s izgradnjom.

– Nemoguće je da se izgradi 1.390 megavata za koliku je snagu trenutno izdato dozvola. Pogotovu zato što će samo za 450 megavata ukupno dobiti podsticajne cene, i to oni koji prvi izgrade vetrolelektrane. Ostalima se neće isplatiti da prodaju energiju po nižim cenama – navodi Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore energije.

On dodaje da procedura za dobijanje energetske dozvole nije komplikovana i dobija se za mesec dana, a do sada je izdato devet. Tek nakon toga mora da se dobije lokacijska i građevinska dozvola.

– Nijedna od firmi koje su dobile energetsku nema lokacijsku dozvolu – ističe Stojadinović. Jedan od razloga je, kako kaže, i to što opštine nisu donele prostorne planove.

Napomena: tekst preuzet iz Blica.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...