"Lafarge" preuzima otpadna ulja od kompanije "Jugo-Impex"

29.10.2010. | eKapija

Kompanija "Jugo-Impex" iz Niša koja se već dve decenije bavi otkupom, preradom i reciklažom sekundarnih sirovina i otpada, sklopila je ugovor sa beočinskom cementarom "Lafarge" o otkupu otpadnih ulja.

Naime, "Jugo-Impex", pored zbrinjavanja opasnog električnog i elektronskog otpada, ubrzano radi na povećanju svesti građana Srbije koliko je važno adekvatno zbrinuti otpadna ulja.

- Postoji velika zainteresanvanost naših kompanija za pravilnim odlaganjem tih ulja, pogotovu javnih preduzeća. Na primer, svaka firma u Srbiji koja ima vozni park radi i redovne zamene motornih ulja, koje onda mora da odlaže – kaže za "eKapiju" tehnički direktor u kompaniji "Jugo-Impex" Dragan Katanić.

On objašnjava da njihovi zaposleni odlaze po to ulje, pretaču ga, dovoze i onda skladište. Kako još uvek nemaju pogon za reciklažu otpadnih ulja, oni ga dalje prosleđuju kooperantima.

Sada jedan od kooperanata postaje i "Lafarge" koji će putem sopstvenog sistema za spaljivanje to ulje koristiti kao energent. Budući da njihov sistem za reciklažu ulja ima ugrađene elektrofiltere, smanjuje se i mogućnost zagađenja okoline.

Kako je Katanić naveo za naš portal, u kompaniji "Jugo-Impex" razmišljaju i o izgradnji sopstvenog pogona za reciklažu otpadnih ulja, a planovi su da se to realizuje u narednih godinu, godinu i po dana. Unutar "Jugo-Impex" sistema već je osnovana kompanija "Remol", koja će biti nadležna za ovaj deo portfolia njihovih usluga.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...