SFSOPLATE-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi energetski projekat: Akumulacija Klak i razvoj hidroenergetskih kapaciteta

25.10.2024. | eKapija

Povodom planirane izgradnje energetskih objekata, dovodnih i odvodnih tunela, kao i nadzemnih i podzemnih delova sistema, Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema reverzibilne hidroelektrane Bistrica i hidroelektrane Potpeć.

Uvac

Uvac (Foto: Pexels)

Ovo je jedan od ključnih projekata u energetskom sektoru zemlje, a plan obuhvata površinu od 253km2 uključujući teritorije opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, objavio je portal eKapija.

Predviđeni infrastrukturni projekti

Planom je predviđena prenamena poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko i vodno zemljište, što će omogućiti gradnju ključnih energetskih objekata poput akumulacije Klak, sistema tunela i cevovoda.

Ove promene su neophodne za izgradnju infrastrukture koja uključuje branu Klak na reci Uvac, preliv sa brizotokom i umirujućim bazenom, kao i optočne tunele i sistem za osiguravanje ekološkog protoka vode.

Sistem reverzibilne hidroelektrane Bistrica planiran je kao veliki kompleks sa različitim infrastrukturnim delovima, uključujući gornju akumulaciju Klak koja će se formirati izgradnjom nove brane na Uvcu, dok će se kao donja akumulacija koristiti postojeća akumulacija Potpeć na reci Lim.

Kako navodi eKapija, kombinacija ovih akumulacija omogućava postizanje visinske razlike od 370 metara, čime se ostvaruje potrebna snaga od preko 600MW, što će značajno doprineti energetskoj stabilnosti Srbije i celog regiona.

Složenost građevinskih radova

Pored brane i akumulacije Klak, projektom je predviđena i gradnja nadzemnih i podzemnih cevovoda, pristupnih puteva i mašinskog postrojenja za distribuciju i transformaciju energije. Specifičnost izgradnje uključuje sistem donjih i gornjih vodostana, kao i kompleks tunela i galerija, što će omogućiti stabilnu proizvodnju i distribuciju energije.

Takođe, projekat uključuje pristupne puteve kako bi se omogućilo lakše izvođenje građevinskih radova, kao i kasnije održavanje objekata.

Brana Klak planirana je kao poslednja u nizu brana na Uvcu, sa zapreminom od 108 miliona kubnih metara, od čega 70 miliona čini korisni kapacitet.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aleksandra Nikolic 20.10.2024.
Tekst je iz 21. godine, sada je oktobar 24....
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...

;