INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Konkurs za arhitektonsko rešenje novog Muzeja Nikole Tesle

07.10.2024. | eKapija

Povodom preseljenja Muzeja Nikole Tesle iz Krunske ulice u Bulevar vojvode Mišića, Beograd na vodi je raspisao međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje novog doma ovog muzeja, koji će se nalaziti u prostoru nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznate i kao zgrada Jugošpeda.

Beograd na vodi

Beograd na vodi (Foto: Pexels)

Konkurs je otvoren za sve zainteresovane, a uslovi predviđaju rekonstrukciju i prenamenu ovog istorijskog objekta u savremeni muzej koji će očuvati i unaprediti arhitektonske karakteristike zgrade.

Prema dokumentaciji konkursa, zadatak učesnika je da osmisle autentično arhitektonsko rešenje koje će povezati istorijske elemente objekta sa savremenim potrebama muzeja, uključujući planiranje pristupnog trga, saobraćajnih i pešačkih prilaza, podzemne garaže i ozelenjenih površina, navodi eKapija.

Konkurs organizuje Urbanistički zavod Beograda u saradnji sa renomiranom konsultantskom kućom Ralph Appelbaum Associates iz Njujorka.

Cilj je da novi muzej postane centar inovacija i inspiracije, gde će se naučni i tehnički rad Nikole Tesle predstaviti na moderan i interaktivan način. Pored prikazivanja Teslinih pronalazaka, muzej će omogućiti organizaciju kulturnih događaja i obrazovnih programa, dostupnih široj javnosti, s ciljem promocije nauke i kulture.

U sklopu muzeja predviđene su zone koje obuhvataju javne prostore za posetioce, edukativne sadržaje, izložbene postavke, administrativne kancelarije i tehničke prostorije za održavanje objekta. Ulazi i pristupi biće raspoređeni tako da olakšaju kretanje posetilaca, uz odvojene pristupe za zaposlene i tehničke službe.

Kako eKapija piše, nagradni fond konkursa iznosi ukupno 120.000 EUR, od čega će najbolji predlog biti nagrađen sa 60.000 EUR, druga nagrada će iznositi 40.000, a treća 30.000 EUR.

Stručni žiri, na čijem čelu je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, objaviće pobednički projekat najkasnije do 31. decembra ove godine.

Portala eKapija podseća da se zgrada prve srpske fabrike papira nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata, a sama zgrada ima više od 8.400 kvadrata na dva sprata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;