INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Raspisan tender za projektovanje 3. linije metroa vredan 25 miliona еvra

19.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Izgradnja prve dve linije beogradskog metroa je u toku, a prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića raspisan je tender za projektovanje treće linije, koja će povezivati naselja Bežanija i Banjica. Ova linija će omogućiti da metro sistem u Beogradu bude kompletiran.

Metro

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar Vesić je podsetio da će prva linija povezivati Makiš i Mirijevo, a druga linija će ići od Mirijeva do Zemuna i Bežanije. Naveo je da će građani uskoro moći da vide prve metro stanice u izgradnji.

Tenderske ponude se mogu podnositi do 1. oktobra a ministar je pozvao sve zainteresovane kompanije, kako domaće tako i strane, da se prijave na tender. On se nada učešću brojnih kompanija i navodi da je za projektovanje prve dve linije metroa poštovan međudržavni sporazum sa francuskom kompanijom Ežis, koji je potpisan pre 2012. godine.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, kompletan projekat izgradnje metroa vode i finansiraju Ministarstvo finansija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izgradnju prati prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, zajedno sa ministrom Vesićem.

Vesić je naveo da je projektovanje treće linije neophodno kako bi se nakon završetka prve dve linije moglo odmah preći na izgradnju treće, čime bi Beograd dobio kompletan metro sistem.

Planirano je linija 3 bude duga oko 24 kilometra, a vrednost tendera procenjena je na oko 25 miliona evra.

Ministar je napomenuo da je metro najveći infrastrukturni projekat u Beogradu u 21. veku, te da radovi teku prema planu, uz očekivanje da će građani u 2025. i 2026. godini moći da vide izgradnju svih stanica prve linije planiranih za prvu fazu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;