SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Na mestu Beogradske autobuske stanice gradiće se kompleks od skoro 100.000 kvadrata

23.07.2024. | Forbes Srbija

Tek iz četvrtog pokušaja kompanija Beograd na vodi dobila je lokacijske uslove za izgradnju na mestu stare Beogradske autobuske stanice (BAS), čime su ispunjeni preduslovi za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu. Planirana je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ukupne bruto površine skoro 100.000 kvadratnih metara, od kojih će 69.500 kvadrata biti iznad zemlje.

Beograd na vodi

Beograd na vodi (Foto: Pexels)

Kako piše Forbes Srbija, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda izdao je odobrenje 5. jula, a javnosti je postalo dostupno u petak. Prema lokacijskim uslovima, na tom prostoru bi trebalo da se izgradi pet objekata i dve garaže. U novim zgradama će se nalaziti 629 stanova i 26 poslovno-komercijalnih lokala, dok će garaže imati kapacitet od 806 mesta, uključujući 41 parking mesto za osobe sa posebnim potrebama.

Predviđena su po dva podzemna nivoa u svim objektima, prizemlje, osam spratova i dodatni nivo iznad. Kompleks će se graditi u sedam faza, pri čemu će prva faza obuhvatati izgradnju temelja za prve dve zgrade i prvu garažu. Nakon toga sledi izgradnja prve zgrade sa 99 stanova, četiri lokala i garaže sa 362 parking mesta.

Radovi će morati da sačekaju izgradnju velikog kružnog toka planiranog kod sadašnjeg ulaza za autobuse na Beogradsku autobusku stanicu. Ovi radovi podrazumevaju i promenu trase ulice Zemunski put, koja ide preko sadašnjeg tramvajskog mosta i uliva se u Karađorđevu ulicu. Takođe je potrebno sačekati i izmeštanje perona BAS-a u blok 42 na Novom Beogradu, navodi Forbes Srbija.

Sekretarijat za urbanizam je u rešenju naveo da trenutno "nema faktičkih uslova za izgradnju objekta u skladu sa podnetim zahtevom", te je potrebno prethodno zaključiti ugovore sa javnim preduzećima i nadležnim organima kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;