INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Nacionalni stadion će imati tri nivoa i kapacitet od 52.000 mesta

10.07.2024. | eKapija

Povodom planirane izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećom infrastrukturom, Ministarstvo finansija podnelo je zahtev  za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu Ministarstvu zaštite životne sredine. Prema dostupnim informacijama, stadion će imati tri nivoa tribina i kapacitet za 52.241 gledaoca, što će omogućiti blizak i autentičan doživljaj fudbalske utakmice.

Nacionalni stadion

Planirani izgled (Foto: MInistarstvo finansija)

Stadion će se nalaziti na parceli od 318.136 kvadratnih metara, zauzimajući krug prečnika 292 metra, piše portal eKapija. Donji nivo zapadne tribine uključuje funkcionalne prostore sa svlačionicama i pristupom za igrače.

Prizemlje zapadnog ulaza će biti namenjeno VIP gostima, ugostiteljskom osoblju, kao i tehničkim prostorijama i ketering službi. Komercijalna zona u prizemlju će biti dostupna javnosti samo na određenim tačkama, dok će neki prostori biti ponuđeni u osnovnom stanju ("Shell & Core").

Glavni ulaz na donjem nivou će biti otvoren za javnost kroz kružni hol oko stadiona. Srednji nivo će sadržati lože i VIP prostor, sa pristupom preko stepenica i liftova. Gornji hol će okruživati stadion, šireći se na istočnoj i zapadnoj strani, dok će severna i južna strana biti uža.

Predviđene su i tehničke prostorije, pristup za većinsku publiku, kao i fasadni prsten, navodi eKapija.

Tribine će biti raspoređene u tri nivoa. Donji nivo će imati kapacitet od 21.868 mesta, sa posebnim prostorima za VIP goste na zapadnoj tribini. Za državne funkcionere predviđena je posebna zona na gornjem delu tribine, dok će se zona doživljaja igre nalaziti na donjem delu tribine.

Prostor na nivou hola na severozapadu i jugozapadu rezervisan je za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, a nivo hola istočne tribine imaće sedišta pristupačna osobama sa invaliditetom.

Srednji nivo će imati 1.828 mesta, ugostiteljske prostore, mesta za osobe sa invaliditetom, kao i VIP  tribine. Gornji nivo će imati kapacitet od 28.545 mesta, sa posebnim prostorima za medijske predstavnike.

Kako eKapija navodi, parking će uključivati 49 mesta za autobuse, 3.323 za automobile, 145 za električna vozila, 242 mesta za vozila osoba sa invaliditetom, 33 za kombije, 40 za taksi vozila i 45 duplih mesta za bicikle. Moguće je da će vremenom doći do izmene broja parking mesta jer je parkiranje delimično predviđeno i na susednim parcelama u narednim fazama projekta.

Planirana je fazna izgradnja, koja će omogućiti postepeno dobijanje građevinskih dozvola.

Prva faza izgradnje će obuhvatiti pripremne radove, zemljane radove i izgradnju temelja, dok će druga faza uključivati spoljašnje uređenje, parking i saobraćajnice, kao i izgradnju nadzemnog dela objekta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;