INFONET-468X60-BANNER

Do maja sledeće godine 320 novih punjača za električna vozila na srpskim auto-putevima

01.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da je ovo ministarstvo zajedno sa JP "Putevi Srbije", sprovelo tender za postavljanje 16 zelenih oaza na auto-putevima, koje će imati najmanje pet, a najviše dvadeset punjača za električne automobile.

Zelene oaze će se nalaziti na postojećim odmorištima duž auto-puteva (Foto: Faceboook/Goran Vesić)

Oaze će biti opremljene punjačima snage najmanje 150 kilovata, solarnim panelima, toaletima, prodavnicama, kafićima i igralištima za decu. Nalaziće se na postojećim odmorištima duž auto-puteva.

Vesić je naveo da će do kraja novembra ove godine biti postavljeno šest zelenih oaza sa ukupno trideset punjača, pa ćemo do maja sledeće godine imati 80 novih punjača. Kada sve oaze budu u punoj funkciji, ukupno će imati kapacitet od 320 punjača, u skladu sa potrebama tržišta i brojem električnih automobila. Svi punjači su domaće proizvodnje.

Predviđena su i igrališta za decu (Foto: Faceboook/Goran Vesić)

Ministarstvo je naručilo studiju za postavljanje solarnih panela duž postojeće mreže auto-puteva u Srbiji, što će biti osnova za raspisivanje međunarodnog tendera. Na hiljadu kilometara postojećih auto-puteva moguće je postavljanje oko 2.000 kilometara solarnih panela. U naseljenim mestima, ovi paneli će istovremeno proizvoditi struju i predstavljati barijere za zaštitu od buke.

Pored punjača za električna vozila, na ulazima u Srbiju iz Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije i Hrvatske biće omogućeno punjenje vozila vodonikom, prvenstveno namenjeno kamionima koji sve više koriste vodonik kao pogonsko gorivo.

Predviđeno je ukupno 320 punjača (Foto: Faceboook/Goran Vesić)

U narednim mesecima, nacrt zakona o infrastrukturi za alternativna goriva biće upućen Skupštini Srbije na razmatranje, naveo je Vesić i dodao da će Srbija imati najbolju infrastrukturu za alternativna goriva na putevima u ovom delu Evrope.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;