INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaječar dobija Park rimskih imperatora sa rimskim kupatilom i akvaduktom, ali i avantura parkom

25.03.2024. | eKapija

Povodom planirane izgradnje tematskog parka rimskih imperatora, Grad Zaječar je raspisao tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije.

Deo rimskih careva rođenih na teritoriji Srbije

Deo rimskih careva rođenih na teritoriji Srbije (Foto: Miloš Simić/Grad Zaječar, tehnička dokumentacija za park rimskih imperatora, screenshot)

Predviđena lokacija nalazi se u Park šumi Kraljevica, delu najvećeg sportsko-rekreativnog kompleksa u ovom gradu koji se prostire na više od 50 hektara, navodi eKapija.

Park će se nalaziti u neposrednoj blizini nedavno izgrađenog fudbalskog stadiona. Cilj projekta je stvaranje novog javnog prostora koji će postati turistička atrakcija i obogatiti kulturno-turističku ponudu Zaječara i park šume Kraljevica.

Centralni deo parka činiće poučna staza sa 17 skulptura rimskih imperatora rođenih na teritoriji današnje Srbije. Pored toga, planirana je izgradnja trijumfalnog luka sa biletarnicom, platoa za prijem posetilaca, rimskog kupatila sa bazenom i tremom, otvorenog amfiteatra sa 700 mesta za sedenje i vidikovca s pogledom na park.

Viminacijum

Viminacium, maketa grada i legijskog logora (Foto: Miomir Korać, Nemanja Mrđić/Grad Zaječar, tehnička dokumentacija za park rimskih imperatora, screenshot)

Posebno će biti interesantan akvadukt sa koga će se voda slivati i kretati do rimskog kupatila kroz mrežu kanala koja će presecati pešačke staze čiji će mostovi prelaziti iznad ovih kanala.

Dodatne atrakcije uključuju izgradnju rimskog sela, rasadnika, dečjeg igrališta, stene za penjanje i avantura parka. Za zaposlene je predviđena upravna zgrada površine 480 kvadratnih metara, koja će sadržati info-centar, suvenirnicu i kancelarije, piše eKapija. Posetioci će imati na raspolaganju 15 parking mesta za automobile i šest za autobuse i kamione.

Vrednost posla projektovanja iznosi 9,2 miliona dinara, a rok za podnošenje ponuda je 2. april.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;