INFONET-468X60-BANNER

Aerodrom "Konstantin Veliki" će od 1. jula dočekivati putnike u novoj terminalnoj zgradi

20.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Niški aerodrom "Konstantin Veliki" doživeće preobražaj otvaranjem nove terminalne zgrade. Ona bi, prema najavi ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, trebalo da bude u funkciji od 1. jula.

Planirani izgled, Konstantin Veliki

Planirani izgled (Foto: Aerodromi Srbije)

Ovo je rezultat saradnje Srbije i Kine, simbolizovan kroz potpisivanje ugovora o faznoj izgradnji i rekonstrukciji saobraćajne infrastrukture niškog aerodroma između ministra Vesića, Mihajla Zdravkovića, vršioca dužnosti direktora "Aerodroma Srbija", i predsednika "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group" Zijang Jonga.

Ulaganja u novu zgradu premašuju 10 miliona evra, s dodatnom opremom vrednom preko 600 miliona dinara i radovima vrednim više od 16 miliona evra. Pored terminalne zgrade, projekat obuhvata uređenje oko 54.000 kvadratnih metara prostora i uključujući pristupne saobraćajnice. Planirana je i rekonstrukcija postojeće zgrade i piste, uz mogućnost njihovog proširenja, što otvara put ka daljim investicijama u aerodromsku infrastrukturu. Najavljeno je i značajno povećanje broja parking mesta.

Nova zgrada će biti u funciji od 1. jula

Nova zgrada će biti u funciji od 1. jula (Foto: Aerodromi Srbije)

Vesić je podsetio na istorijski uspeh niškog aerodroma sa rekordnih 488.312 putnika preveženih prošle godine koji ukazuje na svetlu budućnost i očekivanje još većeg broja putnika. U skladu s tim, u toku su razgovori sa "Er Srbijom" o otvaranju novih linija iz Niša, što će dodatno povećati promet.

Ovaj projekat predstavlja deo plana investicija u infrastrukturu Niša koji uključuje i izgradnju železničke obilaznice za koju će tender biti raspisan 5. aprila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;