INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja novog savskog mosta i tunela kod Ekonomskog fakulteta počinju uskoro

08.02.2024. | eKapija

Ovog meseca, Beograd će biti svedok početka izgradnje značajnog infrastrukturnog projekta - tunela kod Ekonomskog fakulteta, dok je izgradnja novog savskog mosta planirana za drugi kvartal ove godine, navodi se na sajtu "Srbija2027".

Tunel kod Ekonomskog fakulteta (Foto: srbija2027.gov.rs)

Izvođač radova na tunelu, koji će povezivati Karađorđevu ulicu sa Ulicom despota Stefana, je kineska kompanija Powerchina. Očekuje se da će tunel biti završen do 2030. godine, a procenjena vrednost radova premašuje 235 miliona evra, prenosi portal eKapija.

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za usluge FIDIC inženjera i nadzor nad izvođenjem radova, čija je vrednost procenjena na 311,7 miliona dinara. Rok za podnošenje ponuda je 29. februar.

Kako eKapija navodi, ulazni portal tunela biće lociran u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta, dok je izlaz planiran u Ulici despota Stefana, blizu policijske stanice. Ovaj tunel, zajedno sa izgradnjom novog Savskog mosta, deo je šireg projekta koji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naziva "mali metro". Projekat uključuje i uklanjanje Starog savskog mosta.

Novi savski most (Foto: beograd.rs)

Za izgradnju novog savskog mosta, usluge FIDIC inženjera i nadzor nad izgradnjom povereni su beogradskim kompanijama CPM Consulting i Louis Berger, sa ugovorenom vrednošću od 171 milion dinara. Izgradnja je takođe poverena kompaniji Powerchina i očekuje se da će biti završena 2027. godine.

Novi most će imati dvostruki čelični luk i oslanjaće se na šest armirano-betonskih stubova, uključujući dva u reci. Predviđeno je da most ima dve kolovozne trake, tramvajski koridor u sredini i trotoare sa biciklističkim stazama sa obe strane.

Projekat takođe uključuje dva lifta za prevoz putnika, a prostor ispod novog mosta na beogradskoj strani biće direktno povezan sa Sava Promenadom, dok će novobeogradska strana biti deo starog savskog šetališta koje čeka novo uređenje.

Zbog ovog projekta Srbija se zadužila 80 mil EUR kod bankarske grupacije BNP Paribas. Prema pisanju eKapije, ovaj kredit je osiguran kod China Export & Credit Insurance Corporation.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;