INFONET-468X60-BANNER

Zbog izgradnje metroa najavljeno rušenje 13 stambenih i 47 poslovnih objekata

19.12.2023. | eKapija

JKP Beogradski metro i voz objavio je tender za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa. U pitanju je izgradnje deonice koja će se protezati od Železnika do stanice "Dunav", prolazeći kroz četiri beogradske opštine - Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula.

Beogradski metro

Trasa linije 1, položaj stanica i okana (Foto: Egis/Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Projekat, koji je u fazi tendera za izradu akcionog plana raseljavanja, zahteva pripremu terena na površini od 603.783m2, navodi eKapija. Ovaj proces uključuje rušenje 13 stambenih i 47 poslovnih objekata, a trenutno nije poznat broj porodica i firmi koje koriste ove objekte.

Linija će imati ukupno 14 stanica: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav. Većina radova će se odvijati podzemno, ali izgradnja stanica i pratećih komponenti, kao što su trafo stanice i šahtovi, biće izvedena nadzemno.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda zadužena je za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i uklanjanje objekata na eksproprisanom ili administrativno prenetom zemljištu, prenosi eKapija. Zemljište koje se pribavlja uključuje uglavnom građevinsko zemljište, ali i delove koji se koriste za poljoprivredne namene.

Među stambenim objektima koji će biti uklonjeni ima legalnih i nelegalnih privatnih kuća sa pomoćnim objektima, kao i objekata koji služe za stanovanje jedne ili više porodica, a koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća.

Poslovni objekti su različiti, od benzinskih pumpi, pojedinačnih lokala, preko jedne pijace, pa sve do poslovnih kompleksa sa brojnim lokalima.

Rok za prijavu na tender je 29. decembar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;