INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spoj nauke i prirode: U podnožju Petrovaradinske tvrđave niče Botanička bašta

05.10.2023. | Dnevnik.rs

Novi Sad će uskoro će obogatiti svoju turističku i kulturnu ponudu jedinstvenim zelenim kutkom. Naime, u podnožju impozantne Petrovaradinske tvrđave, na prostoru od 4,2 hektara, planira se izgradnja Botaničke bašte koja će, osim što će biti oaza mira i zelenila, imati i značajnu naučno-istraživačku i obrazovnu funkciju.

Plan buduće Botaničke bašte

Plan buduće Botaničke bašte (Foto: Idejno rešenje/Set/Printscreen)

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, naveo je je da će budući kompleks biti infrastrukturno i saobraćajno dobro povezan sa gradskom celinom, pa će u kulturnom i turističkom smislu dopuniti opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, preneo je portal Dnevnik.rs.

Bašta će biti podeljena na nekoliko tematskih celina, a izrada projektne dokumentacije je u toku. Prema rečima gradonačelnika, tri glavna dela budućeg kompleksa uključuju administrativno-informativni deo, poznat kao Vizitor centar, izložbeni deo i ekonomsko-proizvodni (naučni) deo. Svaka zona će imati svoje specifične zadatke, strukturu i sadržaje. Vizitor centar će, između ostalog, imati prodajni prostor, kancelarije, multimedijalnu salu, biblioteku, prostorije za herbarijum, čitaonicu za stručne skupove i manji zatvoreni muzej.

U ekonomsko-proizvodnom delu planirane su laboratorije, eksperimentalno naučno-istraživačko polje, manji proizvodni pogon za održavanje bašte, prostor za prodaju sadnica posetiocima, tople i hladne leje, kao i manja staklena bašta manipulativne površine. Sve površine u izložbenom i ekonomsko-proizvodnom delu biće snabdevene adekvatnim sistemom za zalivanje, a objekti i celine u okviru kompleksa biće obeleženi tablama, uz opciju elektronskog vodiča putem QR kod sistema. Kompleks će biti prilagođen osobama sa invaliditetom i roditeljima sa decom.

Izgradnja kompleksa će se odvijati fazno. Prvo će biti izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a zatim će bti uređen prostor u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se nalaze nelegalno izgrađeni stambeni objekti.

Duž glavnе stazе koja spaja dva ulaza u Botaničku baštu bićе izložbеni dеo s kolеkcijom šiblja, drvеća, jеdnogodišnjih i višеgodišnjih zеljastih biljaka, dеkorativnog drvеća, ruža, drugog cvеća i pеrеna, navodi Dnevnik.rs. U toj zoni planirani su i alpinеtumi, japanski vrt, ali i platoi za odmor sa fontanama, skulpturama, pеrgolom i klupama.

Dokumentacija neophodna za izgradnju trebalo bi da bude završena do 30. oktobra. Ugovor vredan gotovo 30 miliona dinara zaključen je u novembru 2021. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;