INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tunel od Bulevara despota Stefana do novog Savskog mosta gradiće Power China

03.07.2023. | eKapija

Danas su predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije Power China potpisali Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine, koji će, kako je procenjeno, koštati oko 150 mil EUR. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, naveo je da se nada da će radovi krenuti naredne godine.

Tunel

Planirani izgled (Foto: Grad Beograd)

- Nadamo se da će na proleće, odnosno leto, projekat tunela stići projekat mosta i da ćemo u toku sledeće kalendarske godine moći da pokrenemo radove. Tog momenta počinje jedan od najvećih saobraćajnih projekata u Beogradu koji će suštinski promeniti saobraćajni centar grada. Sve to će biti u vreme puštanja u rad prve linije metroa. Uz obilaznicu oko Beograda, svesni smo činjenice da Beograd nakon završetka ovog projekat neće više biti saobraćajno isti grad - rekao je Šapić.

On je istakao je i da je srećan što su ujedinjeni projekti gradnje tunela i novog Savskog mosta, prenosi eKapija.

- Zato smo se i odlučili da ne krenemo u izgradnju mosta, jer mislimo da most ne može da ima svoju potpunu ulogu dok ne bude bio završen tunel. Završetkom velike saobraćajnice na Novom Beogradu, izgradnjom mosta i tunela, spajamo saobraćajem dva najudaljenija dela grada, zbog čega smo ovaj projekat nazvali "mali metro". Na taj način će se praktično od centra Novog Beograda pa do Slanačkog puta stizati za samo nekoliko minuta, bez ikakvog zaustavljanja. Ovo će biti jedan od projekata koji će najviše da promeni saobraćajnu sliku grada - rekao je Šapić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je naglasila da je ovaj projekat veoma važan za rasterećenje saobraćaja u centru Beograda.

- Srbija je nedavno izabrana za domaćina izložbe EXPO 2027, čime se dodatno otvara mogućnost za razvoj Srbije i Beograda. Glavni grad Srbije će sigurno za ovu priliku dodatno razviti infrastrukturu, što će otvoriti nove mogućnosti za našu dalju saradnju. Kineske kompanije imaju puno iskustava kada je izgradnja infrastrukture u pitanju. Podsetiću da je Kina bila domaćin letnjih i zimskih Olimpijskih igara, kao i EXPO izložbe. Te kompanije veoma dobro znaju da rade u velikim gradovima i spremne su da podele svoja iskustva - rekla je Čen Bo.

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je da je ovaj projekat velika i važna stvar za Grad Beograd, kao i za sve građane Srbije, navodi eKapija.

- Ovo je još jedan važni i kapitalni projekat koji pokrećemo i koji ćemo u narednih nekoliko godina završiti. Zamislite tunel koji ide od Bulevara despota Stefana sve do novog Savskog mosta. Tako ćemo umnogome smanjiti gužve i kada su u pitanju Takovska ulica i Kneza Miloša. Smanjiće se gužve, kao i zagađenje u našem gradu. Novi Savski most i novi tunel su dva projekta koja pokazuju koliko je ispravna naša ekonomska politika i koliko se trudimo da nijedan važni, veliki kapitalni projekat na zaustavimo - rekao je Mali.

Ovim je pokrenuta realizacija projekta koji je u planu već gotovo sedam decenija, a koji će povezati Dunavsku i Savsku padinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;