INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RGZ poziva građane da prijave korupciju

06.09.2022. | Danas

Analizirajući strukturu lanaca korupcije, Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama, i ocenio da je između građana i RGZ "ispletena čitava industrija iluzije" koja radi na koruptivnoj osnovi.

Ispletena je čitava mreža korupcije

Ispletena je čitava mreža korupcije (Foto: Pixabay)

Povodom antikorupcijske akcije iz RGZ su naveli da "posrednici", koristeći manipulacije, predstavljaju Zavod kao problem, koji može biti rešen samo putem nekoga ko "ima vezu" u katastru, prenosi Danas.

"Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije", naveli su u saopštenju.

Građane su zamolili da se uključe u rešavanje problema kako bi se zajedno borili protiv zloupotreba. Ukoliko građani dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika, mogu slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs da prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

Ocenili su i da se komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da reši problem i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh, piše Danas.

"Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih veza u katastru", istakli su iz RGZ i poručili da imaju nultu toleranciju na korupciju.

Preporuka građanima je da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

 

Komentari: 1

adv. Bogoja Srbinoski Niš Svetosavska 8 l.1 20.09.2023 11.21.53

Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u katstru. Dao bi kratak komentar. U službi za katstar nepokretnosti u Nišu opšte je poznato da se rešavaju predmeti isključivo oni koji se predaju u parirnoj formi putem raznih posrednika , i u kafani i preko posrednika, pojedinih advokata, agencija kojese bave nektetninama i sl. cena je do 500 eura po predmetu a negde i više. Mislim da isto to važi i za RGZ kada se radi o predmetima koji se rešavaju po žalbi. Vaša preporuka da se stranka interesuje za predmet preko digitalne platforme ne daje rezultate sve dok ne uvedete sajt kojim svako može da prati predmet od dana predaje pa do rešavanja. Ja sam lično predao predmet 28.12.2022. godine koji do danas nije rešen niti mogu da dobijem informaciju iz kojih razloga uz obrazloženje "da je predmet u radu". Jedini lek za iskorivanje korupcije da KATASTAR NEPOKRETNOSTI REŠAVA PREDMETE(ponavljam samo za predmete koji su predati u papirnoj formi) U ZAKONOM PROPISANIM ROKOVIMA, onda nema potrebe za nikakve koruptivne radnje. ZAHVALJUJEM!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;