INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šta sve podrazumeva projekat renoviranja SPENSA?

27.10.2021. | eKapija

JP Sportski i poslovni centar Vojvodina raspisao je tender za izradu projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju Spensa, do nivoa projekta za građevinsku dozvolu. U projektnom zadatku, izrađenom prema Strategiji razvoja objekta Spensa koju je uradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, navedeno je koje su sve promene planirane u okviru kompleksa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema tom dokumentu, postojeće dvorane se zadržavaju, s tim što treba da ostvare veći stepen fleksibilnosti korišćenja.

Maloj dvorani treba povećati kapacitet uvođenjem dodatnih teleskopskih pokretnih tribina i/ili fiksnih tribina, dok je za Veliku dvoranu u planu da se obezbedi mogućnost istovremenog održavanja većeg broja treninga i termina za rekreaciju građana.

Ledenu dvoranu treba, kako stoji, projektovati kao kizalište čitave godine i odnosu na to planirati sve intervencije u prostoru, kao što je npr projektovanje sistema montažne zaštitne ograde za potrebe organizacije različitih događaja (hokej, umetničko klizanje...).

Kada je reč o džudo, boks i stonoteniskoj dvorani, planira se razdvajanje kretanja sportista i publike, za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na 2. spratu. Isto tako, u okviru projekta rekonstrukcije planirano je da se ostojeće teretane i fitnes centri izmestite iz glavnih holova i sa protivpožarnih puteva.

Za zatvorene bazene, potrebno je, između ostalog, razmotriti povećanje kapaciteta za sušenje kose, a za potrebe održavanja takmičenja višeg ranga neophodno je povećati kapacitet gledališta i postaviti montažne tribine u između velikog i malog bazena, kao i naći adekvatno rešenje za savremene sisteme elektronskog monitoringa.

Takođe će se osavremeniti i postojeća kongresna sala (Amfiteatar), a svoje prostore u okviru Spensa dobiće Gradska biblioteka i Gradska galerija.

Planirana je i garaža kapaciteta 980 vozila. Od projektanta se traži planiranje nadgradnje postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

- Zaokruživanje sportskog kompleksa podrazumeva i konačnu celovitu realizaciju otvorenog bazenskog kompleksa - navodi se u projektnom zadatku.

Otvoreno klizalište planirano je uz Ledenu dvoranu, a sastavni deo otvorenog klizališta su i otvorena tribina i plato.

Projekat treba da se pozabavi i mogućnostima upotrebe obnovljivih izvora energije za sopstvenu proizvodnju električne i toplotne energije.

Planiran je koncept "kuća u kući", kod kojeg postoji energetsko-klimatska simbioza između spoljašnje opne (spoljne kuće) i funkcionalne jedinice (unutrašnje kuće).

Zone sa višim temperaturnim zahtevima treba projektovati tako da mogu maksimalno da iskoriste prirodne potencijale lokacije kao što su sunce, vetar i zelenilo, pa je tako, između ostalog u planu postavljanje solarne fotonaponske elektrane na krovovima Spensa, kao i obnova fasade i krova materijalima koji imaju bolja mehanička i termoizolaciona svojstva.

Posao projektovanja vredan je 100 miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;