Od danas više ne radi stanica "Topčider"

01.10.2021. | RTS

Železnička stanica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Danas je železnička stanica "Topčider" prestala sa radom, a svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa staniice "Centar" poznatije kao "Prokop". Na osnovu izjave Nenada Stanisavljevića iz "Infrastuktura železnica Srbije", putnici će i sledeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali sa železničke stanice Zemun.

Od danas sa stanice Beograd "Centar" polaze vozovi za Bar i Niš i time je kompletni međunarodni i domaći putnički železnički saobraćaj u Beogradu preseljen na železničku stanicu Beograd "Centar", pošto je stanica "Topčider" bila neka vrsta prelaznog rešenja od kada je ukinuta Glavna železnička stanica.

Kako je naveo Stanisavljević, od danas nije u funkciji ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, tako da je zadnji ovosezonski voz bio onaj koji je krenuo sinoć, 30. septembra. Do sledeće letnje turističke sezone auto-voza neće biti a razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sledećeg leta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u železničkoj stanici Zemun kompletno završi sva infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz.

I ubuduće će biti moguće putovanje auto-vozom do Crne Gore, kao i prevoz automobila auto-vozovima, ali sa železničke stanice Zemun. Stanisavljević kaže da ovo nije neko rešenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog železničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtevima i projektima grada, da se tu gde se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar patrijarha Pavla.

Prema Stefanovićevim rečima Beograd "Centar" je spreman u saobraćajnom smislu u potpunosti da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U železničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog koloseka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?