INFONET-468X60-BANNER

Od danas više ne radi stanica "Topčider"

01.10.2021. | RTS

Železnička stanica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Danas je železnička stanica "Topčider" prestala sa radom, a svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa staniice "Centar" poznatije kao "Prokop". Na osnovu izjave Nenada Stanisavljevića iz "Infrastuktura železnica Srbije", putnici će i sledeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali sa železničke stanice Zemun.

Od danas sa stanice Beograd "Centar" polaze vozovi za Bar i Niš i time je kompletni međunarodni i domaći putnički železnički saobraćaj u Beogradu preseljen na železničku stanicu Beograd "Centar", pošto je stanica "Topčider" bila neka vrsta prelaznog rešenja od kada je ukinuta Glavna železnička stanica.

Kako je naveo Stanisavljević, od danas nije u funkciji ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, tako da je zadnji ovosezonski voz bio onaj koji je krenuo sinoć, 30. septembra. Do sledeće letnje turističke sezone auto-voza neće biti a razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sledećeg leta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u železničkoj stanici Zemun kompletno završi sva infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz.

I ubuduće će biti moguće putovanje auto-vozom do Crne Gore, kao i prevoz automobila auto-vozovima, ali sa železničke stanice Zemun. Stanisavljević kaže da ovo nije neko rešenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog železničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtevima i projektima grada, da se tu gde se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar patrijarha Pavla.

Prema Stefanovićevim rečima Beograd "Centar" je spreman u saobraćajnom smislu u potpunosti da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U železničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog koloseka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;